Читај ми!

Жена у врху Муслиманског братства Египта?

Сабах eл Сакари прва жена кандидат за лидера египатске Партије слободе и правде, коју је основало Муслиманско братство после свргавања Хоснија Мубарака. Партијски избори су заказани за 19. октобар.

За лидера водеће египатске партије коју је основало Муслиманско братство, први пут се кандидовала жена, 49-годишња Сабах eл Сакари.

Она каже да жели да повећа учешће жена у политици, и да брани право жена да се кандидују и за председника државе, што њена организација одбацује.

Либерали који страхују да ће владавина Муслиманског братства уназадити права жена, оцењују да је њена кандидатура само цинични покушај те организације да побољша слику о себи.

Ел Сакари је чланица Братства већ 22 године и кандидоваће се за председника Партије слободе и правде, коју је основало Муслиманско братство после свргавања Хоснија Мубарака у фебруару прошле године.

Партијски избори су заказани за 19. октобар, а победник ће доћи на место Мохамеда Морсија који је предводио партију док није изабран за председника Египта крајем јуна.

Председника партије изабраће партијска скупштина, у којој од 1.000 чланова има мање од 100 жена.

Иако се процењује да Ел Сакари нема изгледа да победи, то је незапамћен покушај да жена уђе у редове Муслиманског братства где доминирају мушкарци.

Партија је у парламенту имала посланице, али су на водећим функцијама у партији и Братству мушкарци.

Муслиманско братство наводи да подржава партиципацију жена у политици, бизнису и другим областима јавног живота, али исто тако се залаже за традиционалну улогу жена као мајки и супруга.

Ел Сакари је у интервјуу агенцији АП рекла да жене имају право да се кандидују за председника, иако Братство наводи да жена ни хришћанин не могу бити на челу Египта чију већину становништва чине муслимани.

Директор Института за људска права у Каиру Бахи Един Хасан изјавио је да је њена кандидатура "потпуно противречна истинским уверењима Муслиманског братства о улози жене".

Братство, према његовим речима, не верује у једнакост мушкараца и жена, али води рачуна о томе како изгледа у очима Запада, а не египатског народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи