Читај ми!

Флорида чека удар урагана "Милтон" – наложена масовна евакуација, угрожене и српске цркве

Милионима људи на Флориди је упућена порука да се евакуишу пред долазак огромног урагана "Милтон", који се великом брзином приближава тој америчкој савезној држави, јавља дописник РТС-а из САД.

Очекује се да ће ураган "Милтон" директно ударити област града Тампа на Флориди, који није имао директан удар урагана још од 1921. године.

Пет и по милиона људи je добило савет, а неки и обавезу да се хитно евакуишу. Ауто-путеви су потпуно закрчени огромним бројем возила.

Један од проблема који се јавља је што су и неке бензинске пумпе остале без бензина.

Све се десило јако брзо, јер је од тропске олује, "Милтон" за само пар дана прерастао у ураган који у појединим моментима достиже максималну јачину удара ветра од 290 километара на сат, што се сматра скоро најјачим могућим ударима ветра на планети.

На територији Тампе живи и значајан број Срба и постоје две велике црквеношколске Општине, у оближњем Сент Петерсбургу и Клирвотеру, који су иначе имали заказане српске фестивале за неколико седмица.

Такође, Срби живе у већим бројевима и јужно одатле, у местима Норт Порт и Нејплс, као и у Орланду.

Један од највећих проблема уз јаке ударе ветра је што се очекују и огромни таласи и да се вода попне за три, четири метра и онда поплави све пред собом.

Очекује се такође да ће ураган покрити веома широку територију и да ће кад додирне тло Флориде наставити да се обрушава на неке од најнасељенијих делова савезне државе, укључујући и Орландо, где се налазе чувени Дизни забавни паркови, и да иде даље до источне обале.

Проблем је и што је Флорида погођена ураганом пре две недеље, па постоји брига да отпаци, чак и комади намештаја и друго, који су скупљени на улицама, сада под јаким ветром могу бити претворени у опасне пројектиле.

Део западне обале Флориде погодио је јак ураган и пре две године, и неке зграде и куће још увек се поправљају од тог урагана.

Потенцијално један од најјачих урагана

Метеоролози кажу да је јачини урагана допринела веома топла вода у Мексичком заливу и да ово може бити један од најјачих урагана који су икада забележени.

Медији понављају снимак једног телевизијског метеоролога из Мајамија који се буквално расплакао на телевизији забринут због јачине урагана.

Велики број хотела унутар Флориде, даље од копна, пребукирани су и они који се евакуишу покушавају да иду што даље према северу.

Председник САД Џо Бајден је отказао свој пут у Немачку да би остао у земљи, и пратио одговор и помоћ онима који буду погођени невременом.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи