Читај ми!

Асадова тампон-зона

Турски премијер Тајип Ердоган упозорио Дамаск да не "тестира" стрпљење Анкаре. Асадове снаге бомбардују Хомс. Москва у Савету безбедности УН спречила да сиријски напад буде назван "претњом међународном миру и безбедности".

00.45 - Сирија пристала да повуче снаге десет километара од турске границе, тврде турски медији. Нема потврде из Дамаска. Овај потез, уколико се информација покаже тачном, дозољава устаницима да несметано делују у тој зони.

00.45 - Турска оптужује Курде да организују оружане формације у Сирији, недалеко од турске границе.

21.10 - Турска војска узвратила артиљеријском паљбом на испаљивање гранате из Сирије на своју територију.

16.55 - Сиријске снаге безбедности бомбрадују Хомс. Житељи града тврде да је у току најжешћи напад артиљерије и авијације од почетка сукоба. Још увек нема информација о евентуалним жртвама. 

16.50 - Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган упозорио Сирију да не искушава решеност Анкаре да узврати нападе на своју територију. "Тестирање наше одлучности било би фатална грешка", рекао је Ердоган. 

14.00 - Турска распоредила тенкове и противавионске пројектиле уз границу са Сиријом.  

Савет безбедности Уједињених нација осудио је сиријски минобацачки напад на турски град Акчакале у којем је погинуло пет људи. Оштрији тон спречила је Русија, не дозвољавајући да се сиријски напад назове претњом по "међународни мир и безбедност".

Како се истиче у усвојеном саопштењу УН, напад показује велики утицај сиријске кризе на регионални мир и стабилност.

Упркос чињеници да саопштење садржи оштре речи, оно је ипак само резултат компромиса са Русијом, која је блокирала претходни нацрт.

У претходном тексту коришћена је конструкција "претња по међународни мир и безбедност", а блокирала га је Москва. Називање минобацачког напада "претњом међународном миру и безбедности", фраза која би оправдала веће ангажовање Савета безбедности УН, није остало у саопштењу.

Турски парламент одобрио је војну акцију у Сирији, али је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган истакао да његова земља не намерава да уђе у рат са Сиријом.

Ердоган, ипак, наводи да је Турска решена да брани суверенитет и заштити своју територију.  

Турско узвраћање одговарајуће

Одговор Турске на сиријско гранатирање био је одговарајући, пропорционалан и смишљен да спречи било какво будуће нарушавање турског суверенитета, саопштио је Стејт департмент.

"Према нашем сазнању, Турци су одговорили. Турски парламент је, такође, одобрио Влади да поново одговори ако убудуће буде таквог угрожавања турског суверенитета", рекла је синоћ портпарол Стејт департмента Викторија Наланд новинарима, пренела је агенција Ројтерс.

Независно од пограничних инцидената, 18-месечна битка за збацивање сиријског председника Башара ел Асада већ је продубила поделе међу различитим верским и етничким групама у Либану и Ираку, подигла напетост дуж границе са Израелом и охрабрила курдске сепаратисте у Турској.

"Нема ниједне земље која се граничи са Сиријом за коју се не може рећи да се не суочава са реалном претњом по унутрашњу стабилност", оценио је Арам Нергизијан из Центра за стратешке и међународне студије у Вашингтону.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи