Читај ми!

Турска гранатирала Сирију

У експлозији четири бомбе у Алепу погинуло 50, а повређено најмање 100 људи. За три месеца утростучен број избеглица из Сирије, и сада их има више од 300.000.

01.33 - Турска затражила од Савета безбедности УН да предузме "неопходну акцију" да заустави сиријску агресију.

23.14 - НАТО је на хитно одржаном састанку у Бриселу осудио Сирију због грантирања турске територије.

22.21 - Турска артиљерија распалила по циљевима у Сирији. Следи хитан састанак НАТО. Још нејасно ко је испалио пројектиле који су у Турској убили пет особа. 

19.14 - Један од оснивача Хезболаха Али Хусеин Насиф убијен је у Сирији током викенда док је обављао своју обавезу спровођења џихада, саопштила је та организација.

17.30 - Петоро људи погинуло у Турској у експлозији минобацачке гранате испаљене из Сирије. 

Четири бомбе експлодирале су у центру Алепа, у околини трга Садалах ел Џабири, близу клуба војних официра и једног хотела, усмртивши 50 и ранивши више 100 људи.

"Већина погинулих и рањених су припадници владиних снага. Мете експлозија били су официрски клуб и контролни пунктови војске", навела је невладина организација "Опсерваторија за људска права", позивајући се на болничке изворе.

Два аутомобила-бомбе експлодирала су у центру Алепа у размаку од једног минута, недалеко од официрског клуба на тргу Садалах ел Џабири, рекао је Франс пресу неименовани извор из војске.

Трећи аутомобил-бомба експлодирао је потом 150 метара од трга, у четврти Баб Џнеин. У том нападу убијена су најмање тројица војника, наводи исти извор.

Локалне власти саопштиле су да је погинуло 27 људи. Државна телевизија приказала је снимке најмање две потпуно уништене зграде и извлачења тела из рушевина.

"Број жртава могао би бити и већи зато што су многи тешко рањени", рекао је званичник за АФП. На многим високим зградама које се налазе на тргу уништене су фасаде, а на улици је направљен кратер, преноси Ројтерс.

Побуњеници су прошле недеље покренули нову офанзиву како би заузели град који је до јула био под Асадовом контролом. Они тврде да контролишу највећи део Старог града у Алепу, али покушавају да задрже своје позиције које су изложене тешкој артиљеријској ватри.

Побуњеничке снаге налазе се у источном, а Асадове у западном делу Алепа. У пожарима изазваним борбеним дејствима изгорела је историјска пијаца у Старом граду која се налази на листи светске баштине.

Опозициони активисти тврде да је од почетка побуне против Асада пре 18 месеци погинуло 30.000 људи. У међувремену је побуна прерасла у грађански рат.

Асад је држао Алеп под контролом током највећег дела побуне. Док су се продемократски протести ширили, многи богати трговци и мањинске групе изабрали су неутралност страхујући од нестабилности.

Сиријске власти побуну називају "терористичком" завером која има подршку из иностранства.

Утростручен број избеглица

Број регистрованих сиријских избеглица или оних који чекају на регистрацију у Јордану, Либану, Турској и Ираку премашује 311.500, што је троструко више у односу на податке из јуна, када их је било око 100.000, саопштио је УНХЦР.

"Стални убрзани раст броја избеглица показује да што пре треба спровести прошлонедељни план по којем треба уложити 487,9 милиона долара до краја године, за помоћ око 710.000 сиријских избеглица колико се претпоставља да ће их бити до тада, наводе извори из УНХЦР-а.

Највише избеглица из Сирије налази се у Јордану, њих 103.488, што је четвороструко више него у јуну, следи Турска са 93.576 избеглица и Либан где их је 81.000, пренела је АНСА.

На избеглички статус чека још десетине хиљада људи. УНХЦР упозорава да би до краја године број избелица из Сирије могао да се повећа на 700.000.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи