Читај ми!

Анан претекао Ахтисарија

Кофи Анан је за свет прихватљивији од Мартија Ахтисарија. Бивши шеф УН нови је изасланик светске организације и Арапске лиге за Сирију. Именовање Кофија Анана последња је шанса да заустави крвопролиће у Сирији.

Добитник Нобелове награде за мир и бивши генерални секретар УН Кофи Анан именован је за заједничког изасланика светске организације и Арапске лиге за Сирију. Ананов једини ривал у трци за то место био је Марти Ахтисари.

Повратак Кофија Анана у врх светске политике последњи је покушај чиновника са Ист Ривера да на било који начин утичу на рат у Сирији, пре него што тим питањем почну да се баве друге силе.

У својој првој изјави, Анан је позвао све стране у Сирији да сарађују како би се нашло мирно решење кризе, истакавши да ће у том циљу учинити све што је у његовој моћи.

Суштински, Анан ће се после пет година паузе наћи у паклу међународне политике, која га је, током првог мандата на челу УН лансирала у орбиту и донела му Нобелову награду, али је следеће четири провео повлачећи се по блату, пошто су се околности на међународној сцени промениле.

Анан ће, како се наводи у саопштењу УН, "пружити добре услуге усмерене ка заустављању насиља и повреда људских права, као и промовисању мирног решења кризе".

Именовање бившег генералног секретара УН за "ватрогасца" у Сирији уследило је дан пошто је тамошња опозиција, у чијим се редовима, осим истинских демократа, налази и свита свакојаког олоша из околних држава, затражила страну војну интервенцију против Башара ел Асада, чије снаге, пак, недељама разарају Хомс и остала упоришта политичких ривала.

Постављање Кофија Анана на чело те мировне иницијативе резултат је и чињенице да арапске државе данима нису могле да се договоре о заједничком, арапском, изасланику.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи