Читај ми!

Ирак лечи синдром "Блеквотер"

Неколико стотина страних радника било је у притвору у Ираку, "због неисправне документације" у последњих месец дана. После одласка Американаца, власти у Багдаду почеле су да уводе "своја правила". Због страних плаћеника из "Блеквотера", лоша слика о свим страним радницима.

Ирачке власти притвориле су неколико стотина радника страних фирми последњих недеља, укључујући и велики број Американаца који раде за Амбасаду САД. То је један од првих знакова да влада Ирака полако почиње да успоставља суверенитет после повлачења америчких трупа у децембру, пише амерички Њујорк тајмс.

До привођења је дошло углавном на аеродрому у Багдаду и на контролним пунктовима око главног града, након што су ирачке власти почеле да испитују стране раднике по уговору о њиховим документима, укључујући визе, дозволе за ношење оружја и кретање у одређеним областима.

Иако нико није оптужен за одређена кривична дела или прекршај, притвор је трајао од неколико сати до чак двадесетак дана. Притворени радници били су ангажовани у фирмама које су учествовале у обнови Ирака, као и компанијама за обезбеђење и војним фирмама.

До тог обрачуна, како пише амерички лист, дошло је усред читавог низа других потеза ирачке владе која ради на томе да преузме све функције које је вршила америчка војска до повлачења, као и да успостави власт на свим деловима своје територије.

Током последње недеље америчког војног присуства, син ирачког премијера изрекао је мноштво оптужби на рачун западних компанија и фирми за обезбеђење из добро утврђене Зелене зоне, која је била срце војних операција САД већим делом рата.

Непосредно после одласка Американаца, Ирачани су престали да издају и обнављају дозволе за ношење оружја и друге документе за стране раднике. Рестрикције су проузроковале читав низ догађаја, када су странци били притварани због тога што нису имали документа које влада Ирака није хтела да им изда или продужи.

Ирачани су увели и нова ограничења визног режима. У неким случајевима, уговарачима је речено да имају 10 дана да напусте Ирак, или ће у супротном бити суочени са хапшењем, што многи сматрају "неким обликом контролисаног узнемиравања".

Плаћеници шире лошу слику

Латиф Рашид, високи саветник ирачког председника Џалала Талабанија и бивши министар водопривреде, рекао је у једном интервјуу да је дубоко неповерење Ирачана према страним компанијама за обезбеђење, довело до тога да их влада строго контролише и "да сада уведу наша правила".

Током јануара, ирачке власти су на недељу дана задржале неколико десетина странаца на багдадском међународном аеродрому, све док није решен спор са њиховим визама. Пословни званичници рекли су да је притворено 100 страних радника, док су америчке власти потврдиле информацију о задржавању, али без навођења тачног броја притворених.

Приватне фирме су саставни део послератног економског развоја Ирака и безбедности земље, сматрају амерички званичници и пословни људи. Они су, ипак, остали снажан симбол америчке моћи, док их Ирачани оптужују за безобзирно понашање широм земље.

Слика странаца као плаћеника који су лаки на обарачу и налазе се изнад силе закона, урезала се у умове Ирачана после неколико насилних епизода у које су били умешани радници приватних безбедносних компанија. Главни догађај је масакр на багдадском тргу Нисур када су плаћеници компаније "Блеквотер" убили 17 цивила.

Само ирачки сектор нафте, који доноси око 90 одсто прихода у државни буџет, веома зависи од неколико десетина хиљада страних радника. Америчка амбасада запошљава 5.000 плаћеника, који штите њених 11.000 запослених који увежбавају ирачку војску у коришћењу тенкова, хеликоптера и других врста наоружања које су им Американци продали.

Највећи део дозвола за рад страним фирмама у Ираку дали су управо Американци. Међутим, после повлачења војске САД, стране компаније морају да се ухвате у коштац са ирачком бирократијом у време када је владу захватила политичка криза, а премијер Нури ел Малики, плашећи се државног удара, довео је тенкове у некадашњу Зелену зону.

Да ли Ирак жели странце

Страни инвеститори почели су да се жале и пропитују ирачку владу – да ли она жели да странци наставе да улажу у Ираку. Они, међутим, мисле да није реч о непријатељству према Америци, већ о унутрашњим политичким сукобима у Ираку.

Док су Ирачани и Американци прошлог лета преговарали да Војска САД остане и 2012. године, Ирачани су одбили да америчким војницима продуже имунитет од домаћег законодавства, највећим делом због насилне епизоде као што је била она на тргу Нисур.

Иако страни плаћеници које је ангажовала америчка амбасада раде готово исте послове као и америчка војска – какве су обука, логистика, одржавање и служба обезбеђења – они нису заштићени од дејства ирачких закона.

Саветник ирачког председника Латиф Рашид каже да су се Ирачани заситили страних радника који раде по уговору.

"Ирачка јавност нема добро мишљење о радницима безбедносних компанија. Они су овде донели много бола. Генерално, постоји много лоших емоција према плаћеницима, што је произвело лошу слику о свим страним радницима", објаснио је Рашид.

Он додаје и да пословно путовање у САД није много различитије. "Када год сам био на аеродрому у Њујорку морао сам три пута да отварам своју торбу. А колико је тек потребно да се добије америчка виза" запитао се Рашид.

Маликијев саветник објаснио је и да постојећи споразум између Ирака и САД укључује и ставку да ниједан Американац не треба да борави у земљи без дозволе власти из Багдада.

"Ирачани увек пруже добродошлицу странцима који долазе у њихову земљу, али би они требало да долазе легално и да поштују то што Ирак сада има суверенитет и контролу над својом земљом", поручио је један од председникових саветника саветника Али Мусави.

Притворени 18 дана због папира

Прошлог месеца, двојица Американаца, један Фиџијац и 12 Ирачана, запослених у фирми "Трипл канопи", били су притворени 18 дана, када је њихов конвој од 10 возила зауставила ирачка полиција недалеко од Багдада и утврдила да им документа нису исправна.

Један до притворених Американаца рекао је да су он и његове колеге били затворени у војном кампу ирачке војске, да су их хранили поквареном храном у прљавом посуђу, као и да су били приморани да спавају у бившем затвору. Он је посведочио и да их нико није физички малтретирао, али да их вербално плашио један ирачки генерал који им је долазио у посету, што је код притвореника изазвало страх.

У званичном саопштењу, компанија "Трипл канопи", одбацила је да је документација била неисправна, као и да су током притвора званичници фирме били у контакту са својим радницима путем мобилног телефона и да су им носили храну, ћебад, одећу, лекове и батерије за мобилне телефоне.

Амбасада САД у Багдаду, као и високи званичници Стејт департмента и војске, рекли су да тренутно у притвору нема ниједног Американца. Они инсистирају на томе да су притварања и проблеми са визама више резултат недостатка бирократског искуства Ирачана него стварне зле намере.

Један високи званичник војске САД рекао је да је тренутна лоша комуникација између Ирачана и страних компанија, пре свега, "прилагођавање наших стандардних правила рада, где ми прилагођавамо наше људе, а они своје безбедносне снаге са новом ситуацијом".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи