Читај ми!

Оштро против либерала у Ирану

Због вређања врховног верског вође Ирана, на годину дана затвора осуђен саветник иранског председника за штампу Али Акбар Џаванфекр. Саветник најавио жалбу и поновио "потчињеност" и "љубав" према врховном вођи.

Саветник иранског председника за штампу Али Акбар Џаванфекр осуђен је на годину дана затвора због вређања врховног верског вође Ирана, ајатолаха Али Хамнеија, јављају ирански медији.

"Уважени судија револуционарног суда у Техерану осудио ме је у недељу на годину дана затвора и на пет година забране јавног деловања због вређања врховног вође", написао је Џаванфекр на свом сајту.

Саветник иранског председника је најавио жалбу на ту одлуку "која нема основа нити правне логике" и поновио своју "потчињеност" и "љубав" према врховном вођи.

Џаванфекр, који је први човек новинске агенција ИРНА и групе која издаје неколико новина и магазина, редовно је на мети напада ултраконзервативаца.

Он је 20. новембра 2011. осуђен на годину дана затвора због објављивања чланака и фотографија које су у супротности са "исламским вредностима" и "јавним моралом" у специјалном броју листа посвећеног женама и ношењу вела, а уложио је жалбу и на ту пресуду.

Мехди Калхор, бивши саветник за културу иранског председника Махмуда Ахмадинежада, написао је у том специјалном броју да је црна боја чадора који носе Иранке дошла из Европе пошто је некадашњи персијски краљ видео "мушкарце и жене обучене у црно приликом вечерњих развратних излазака".

Ултраконзервативци су жестоко напали аутора текста као и објављивање фотографија спортиста и уметника и карикатура за које сматрају да су "у супротности са вредностима ислама".

У том специјалном броју подсећа се и на Ахмадинежадове изјаве у којима се противи репресији да би се поштовало ношење вела.

Ултраконзервативци су последњих месеци жестоко нападали Ахмадинежада и шефа његовог кабинета Есфандиара Рахима Машеу да доводе у питање основе Исламске Републике.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи