Читај ми!

Удице за гласаче

Предизборна кампања у Русији, по свој прилици, увелико је почела. Да ли због предстојећих избора или због своје велике страсти према пецању, руски премијер Владимир Путин одлучио је да предложи измену закона којим је прописано наплаћивање дозвола за аматерске риболовце.

Руски премијер и председнички кандидат Владимир Путин донео је одлуку да предложи измену закона којим се предвиђа наплаћивање дозвола за риболовце аматере, што је наишло на одобравање велике популације пецароша широм земље.

На састанку са незадовољним представницима риболовачких удружења, који је одржан у просторијама Сверуског народног фронта и у сенци крупнијих политичких догађаја, Путин је демонстрирао отвореност, решеност и ефикасност којом је желео да покаже како ће убудуће, ако он буде изабран, карактерисати државну администрацију.

"Чини ми се да смо превише бирократизовали овај процес. Заправо, не разумем шта ми овде радимо", рекао је Путин поводом закона који је усвојен крајем 2010. године о плаћању лиценци за аматерски риболов, због чега су протестовали риболовци широм Русије.

По том закону, предвиђено је наплаћивање пецања у одређеним областима које су на тендерима закупљивали предузетници и организације под прописаним условима за коришћење на 20 година, а закон је донет због заштите природних ресурса.

Међутим, када се испоставило да је тим областима припало око 6.000 река, језера и других водених токова и да су оне обухватиле многа традиционално рибарска места, незадовољни риболовци изашли су на улице и протестовали.

Њихово незадовољство дефинисано је у захтеву да "све воде морају припадати народу и да на њима пецање мора бити бесплатно", са чиме се сложио и руски премијер, који је познат као љубитељ пецања.

После протеста који су организовани прошлог пролећа председник Русије Дмитриј Меведев позвао је на увођење мера којима би се вратило на снагу старо правило о бесплатном пецању, док је премијер Путин прогласио мораторијум на даљу парцелизацију области у којима се примењује нови закон.

Риболовци су искористили погодан тренутак и затражили пријем код премијера баш у тренутку када почиње предизборна кампања и поновили свој захтев о укидању непопуларног закона.

Стенограм њиховог разговора који је објављен на интернет порталу владе открива да је руски премијер оценио да "аматерски риболов не нарушава екологију и заштиту природних ресурса", као и да он не зна на чији предлог је предвиђено наплаћивање "фиш картица", односно лиценци за аматерски риболов.

"Не знам одакле је потекла ова идеја. Можда са интернета. Такве картице заиста постоје у свим европским земљама, ја имам такве картице. Али наша земља је другачија, са много могућности", рекао је Путин и додао да подржава наплаћивање пецања само у вештачким акумулацијама.

Премијер је, такође, рекао да је био изненађен када је сазнао да је у појединим регионима половина ресурса прешла у закуп, па би, сходно закону, аматерски риболов у тим водама требало да се наплаћује.

Путин је нагласио да би било погрешно "све увести у комерцијалну сферу", али је истакао да, ипак, треба увести регистровање риболоваца да би се знало колико пецароша има у Русији. Према незваничним подацима, њихов број се мери милионима.

Резултат његовог прошлонедељног састанка са риболовцима јесте да се предлог измене закона упути на разматрање и гласање посланицима Државне думе већ у фебруару.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи