Читај ми!

Напетост одлаже маневре

Војна вежба Израела и САД, планирана за пролеће, одложена да се не би повећавала напетост у региону. Вежба "Озбиљан изазов 12" требало је да симулира ракете испаљене из Ирана или других непријатељских држава ка Израелу.

Израел и САД одложили су велику заједничку војну вежбу, планирану за април, како би избегли повећање напетости у односима с Ираном, јавио је други канал израелске телевизије.

Један неименовани израелски званичник одбране објаснио је да Вашингтон жели да избегне стварање додатних тензија у региону, посебно у светлу осетљиве ситуације подстакнуте извештајима у медијима да САД и Израел припремају удар на иранска нуклеарна постројења.

Вежба названа "Озбиљан изазов 12" требало је да симулира ракете испаљене из Ирана или других непријатељских држава ка Израелу. Израелски одбрамбени званичници рекли су да се сада планира извођење вежбе на лето.

Европска команда америчке војске прецизирала је да ће вежба бити одржана у другој половини године.

"Није необично да се такве вежбе одлажу и лидери обе стране верују да ће се најбоље учешће свих јединица постићи касније у години", рекао је капетан Џон Рос, портпарол Европске команде америчке војске.

И израелска и америчка страна навеле су да би то била највећа заједничка вежба две земље у којој би учествовале на хиљаде америчких војника, и различити унапређени системи за противракетну одбрану у Израелу.

Вест о одлагању вежбе уследила је у време повећане напетости између америчких савезника и Ирана, након што је Техеран запретио да ће затворити мореуз Ормуз, кључни пут за снабдевањe нафтом.

Израелска војска, међутим, тврди да је вежба планирана одавно и да није повезана са најновијим догађајима. "Вежба није одговор ни на један стварни светски догађај", наведено је у војном саопштењу прошле недеље.

Израелско Министарство одбране је у званичном саопштењу сада навело да одлагање вежбе још није објављено и да о томе тренутно расправљају израелски и амерички званичници. Министарство је истакло да евентуално одлагање нема везе са бригом за буџет.

Крајем 2009. године, Израел и САД су, такође, извели заједничку одбрамбену вежбу са око 1.000 америчких војника и исто толико израелског војног персонала, подсећају израелски медији.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи