Читај ми!

Компјутер саставља архиве Штазија

Архиве Штазија, исечене у "резанце", реконструише компјутер. Тајна служба некадашње Источне Немачке пред уједињење покушала да уништи документа, која се сада састављају уз помоћ специјалних рачунарских програма.

Немачке власти се надају да ће огромна "слагалица" коју чине на хиљаде докумената некадашње тајне службе Штази, измешаних и поцепаних након пада ДДР-а, ускоро у целини бити дигитално реконструисана помоћу компјутера.

Пробна фаза овог "фараонског" подухвата, вредног осам милиона евра, полако се приводи крају.

У новембру 1989. године, становници Берлина почели су да руше "Зид срама". И док су светске камере бележиле тај тренутак, други рушилачки посао обављан је далеко од очију јавности - Штази, свемоћна политичка полиција источнонемачког режима, "упрегла" се у уништавање својих тајни.

Током неколико недеља, припадници Министарства државне безбедности журно су цепали на стотине хиљада досијеа, извештаја и других аката пре него што ће маса народа упасти у зграду министарства и зауставити њихов рад.

Тако је спасено 15.500 врећа са 50.000 до 80.000 исцепаних докумената. Године 1995. започео је мукотрпан рад на реконструкцији ове архиве.

Пројекат је започет с циљем да се сачува сећање на један период немачке историје до којег је Немцима посебно стало. Од отварања архиве тајне полиције, пре тачно 20 година, до сада је 2,83 милиона људи имало увид у те акте, а број подносилаца захтева далеко је већи.

"Бундестаг је 2000. године од нас тражио да истражимо могућност да се ова реконструкција убрза", рекао је АФП-у један од архивара, додајући да су дошли на идеју о "виртуелној реконструкцији" уз помоћ рачунара.

Папирићи се најпре разврставају и скенирају да би се потом обавила њихова виртуела реконструкција на основу неколико параметара као што су врста и боја папира, величина и тип слова.

Досад је на овај начин дигитализовано 70 врећа. До краја пробне фазе, за неколико месеци, требало би да буде реконструисан садржај 400 врећа.

Почетак свеобухватног процеса реконструкције требало би да почне најраније 2013. или 2014. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи