Читај ми!

Капетан напустио брод пре путника

Тужилашво тврди да је капетан крузера "Коста Конкордија" Франческо Скетини напустио брод много пре него што је евакуисан последњи путник. Скетини се терети за вишеструко убиство и одређен му је притвор. Спасен млади пар из Јужне Кореје, који је био на свадбеном путовању, као и повређени члан посаде.

Судско веће у Гросету одредило је притвор Франческу Скетинију, капетану крузера "Коста Конкордија". Скетини се терети да је починио вишеструко убиство и напустио брод који се са више од 4.000 путника насукао и делимично потонуо недалеко од обале западне Италије. Почела је анализа "црне кутије" коју су пронашли спасиоци.

Тужилац за истрагу ове несреће Франческо Верузио каже да је капетан Скетини напустио брод много пре него што је евакуисан последњи путник.

"Путања којом се брод кретао није била добра", наводи Верузио и додаје да је капетан брода био у кабини за управљање и према томе је, каже, одговоран за операције.

Тужилаштво испитује и могућу одговорност других људи, укључујући и заменика капетана Кира Амброзија, који је, такође, приведен. 

На питање да ли је могуће да је посада била лоше припремљена, тужилац је рекао да се више ради о систему команде која "није функционисао како је требало".

Капетан Скетино рекао је раније медијима да је крузер, који је пловио према граду Чивитавекла, 80 километара северозападно од Рима, код острва Ђилио ударио у гребен који није био уцртан у његовим поморским картама.

"Према наутичким картама, море испод нас је требало да буде довољно дубоко", рекао је капетан.

Међутим, захваљујући откривеној црној кутији са Коста Конкордије, све указује на то да је људска грешка узрок трагедије.

Брод је пловио 150 метара од обале, дакле ван курса, али не, како се веровало због грешке посаде, већ због поморске традиције да се бродом што ближе прође поред приморских места како би поздравили становнике.

Нажалост, Конкордија је била исувише близу обале, ударила у гребен који је распорио бочну страну брода.

Држављани Србије добро

"На сигурном је четворо држављана Србије, три путника и један члан посаде брода", рекао је агенцији Бета званичник Амбасаде Србије у Италији.

Славољуб Матић, шеф Конзуларног одељења Амбасаде у Риму, који се налази у месту Гросето, рекао је агенцији Бета да је брачни пар Вујовић евакуисан после несреће, да нису повређени и да су добили путне исправе да могу да се врате кући.

Са њима је евакусиана и Светлана Крсмановић која није тражила помоћ Конзулата.

Из брода је спасена и Сара Јањић, члан посаде, која је радила у бродској продавници. Она је у Гросету где чека упутства компаније која ју је ангажовала.

За сада је потврђено да је у бродолому погинуло пет људи, а 67 путника и чланова посаде је повређено. Прва три нађена тела су била тела два Француза и једног Перуанца, члана посаде, док друге две жртве још нису идентификоване.

Још 15 путника и чланова посаде води се као нестали. Претходно су спасиоци рекли да је нестало од 34 до 36 људи. Локални званичници су објаснили да је до забуне можда дошло због погрешно написаних имена страних путника, којих је много, на листама у луци Сан Стефано, одакле се управља спасилачким операцијама.

На броду је, према раположивим подацима, било 4.229 људи, од тога 3.209 путника. Међу туристима на крузеру било је 989 Италијана, 569 Немаца, 462 Француза, 177 Шпанаца, 129 Американаца, а било је и држављана Србије, Хрватске, Русије, Аустрије, Швајцарске и многих других држава. 

Према речима оних који су спасени, све је личило на сцене из "Титаника". Путницима за панику није требало много, скакали су у море са палубе и међу таквима је највише несталих, док су остали сачекали да се спусте чамци за спасавање.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи