Читај ми!

Сукоби током протеста у Казахстану

Радници у Казахтану протестују због насиља којем су прибегле власти током протеста запослених на нафтним платформама. Најмање 15 људи је убијено током четвородневних сукоба са полицијом.

Неколико хиљада Казахстанаца демонстрирало је због насиља којем су прибегле власти током сукоба са радницима с нафтних платформи у области Мангистау.

Скоро 3.000 људи, укључујући раднике који траже већу плату на платформама, окупило се у регионалном центру Актау, захтевајући од власти да повуку војску из западног града Жанаозена, у којем је најмање 15 људи убијено током четвородневних сукоба с полицијом.

Нереди су приморали казахстанског председника Нурсултана Назарбајева да прогласи ванредно стање на 20 дана у том граду, који је практично одсечен од остатка земље, пошто су прекинуте телефонске везе, а на главној саобраћајници власти су поставиле пунктове на којима проверавају лична докумената грађана.

Ванредно стање је приморало раднике да "преселе" протест у град Актау, где је присутан велики број припадника снага за разбијање демонстрација. Многи демонстранти држе поруку - "Не пуцајте на људе".

Иако је на протесту велики број радника с нафтних платформи, експлоатација нафте није заустављена, јер пумпе раде на струју, пренео је АФП.

Председник Назарбајев је одбацио могућност да су демонстрације политичке природе, а учеснике протеста је назвао "хулиганима".

Јавни тужилац Казхстана је, у међувремену, саопштио да се "ситуација у Жанаожену постепено нормализује".

Нереди су избили у петак, на дан прославе 20. годишњице независности Казахстана, некадашње совјетске републике богате нафтом.

Радници у Жанаозену и другим градовима у региону Мангистау штрајкују месецима тражећи веће плате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару