Читај ми!

Хапшења због дечије порнографије

Ухапшено 112 особа у 22 европске земље током полицијске акције у сузбијању ширења дечије порнографије на интернету, саопштио Еуропол. Операција "Икар" усмерана против особа које шире најекстремније снимке злостављања беба и млађе деце.

Европска полицијска агенција Еуропол саопштила је да је 112 особа ухапшено у 22 европске земље током опсежне полицијске операције у борби против дечије порнографије на интернету.

"У 22 земље до сада смо идентификовали 269 осумњичених и ухапсили 112 особа", изјавио је директор Еуропола Роб Вејнрајт на конференцији за новинаре у Хагу где је седиште те агенције.

На мети "Операције Икар" били су они који размењују најекстремније видео материјале, најгоре могуће фотографије сексуалног злостављања беба и млађе деце", објаснио је Вејнрајт.

Око 9.000 сати видео материјала високог квалитета заплењено је током истраге, рекао је дански инспектор Јенс Хенрик Хејбјерг који је прецизирао да су осумњичени размењивали материјал директно са једног на други компјутер.

Еуропол је саопштио да је истрага вођена са данском полицијом због њене велике стручности у тој области. Данска полиција је брзо прикупила информације о осумњиченима захваљујући новој логистичкој техници развијеној у Данској и проследила их полицијама више земаља.

"Посао је обављен у септембру, а хапшења су уследила у октобру и новембру", истакао је Хејбјерг и додао да је полиција извршила 189 претреса.

У Данској је ухапшено 19 мушкараца старости од 24 до 55 година због "поседовања и дистрибуције дечије порнографије", саопштила је данска полиција која је запленила и 59 компјутера и 2430 комада екстерних медија ( хард дискова, УСБ меморија, ДВД дискова).

Белгијска полиција је саопштила да је идентификовано 19 осумњичених, а да је ухапшена једна особа.

Директор Еуропола Вејнрајт је прецизирао да је "више од 120 примерака пронађено само код једног осумњиченог што представља више од 600 сати филма".

"Шаљемо веома јасну поруку: све што се догађа на интернету оставља траг ... Ми их пратимо и радимо све како бисмо заштитили нашу децу. Иза сваке слике налази се једно уништено дете", указао је Роб Вејнрајт.

Еуропол је одбио да пружи детаље о конкретним земљама, ухапшеним особама и жртвама, наводећи само да су осумњичени стари између 20 и 50 година.

У претходној операцији Еуропола у марту ухапшено је готово 200 особа које су биле међу 70.000 чланова једног форума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару