Читај ми!

Медведев наложио истрагу

Влада Руске Федерације ће, по налогу председника Дмитрија Медведева, испитати наводе опозиције да су прошлонедељни парламентарни избори били покрадени.

Председник Русије Дмитриј Медведев наложио је влади да спроведе истрагу поводом оптужби опозиције да су парламентарни избори одржани 4. децембра били покрадени.

Медведев се претходних дана није изјашњавао о протестима и захтевима опозиције, а данас је поставио коментар на друштвеној мрежи Фејсбук у коме се наводи да је "наложио да се испитају све примедбе са бирачких места које се односе на поштовање закона о изборима".

Руски председник је рекао да је задовољан због начина на који је прошао јучерашњи опозициони митинг у Москви, али се није сагласио са паролама које су узвикивали демонстранти.

На протесту "За поштене изборе" јуче је више десетина хиљада демонстраната скандирало против лидера владајуће Јединствене Русије и њене победе на парламентарним изборима и затражило оставку или смену председника Централне изборне комисије.

Демонстранти су носили пароле и скандирали "Против партије лопова и превараната", "Русија без Путина" и "Поновите изборе".

"Грађани Русије по Уставу имају слободу говора и слободу окупљања. Људи имају право да изразе свој став, што су јуче и учинили. Добро је што је све прошло у оквиру закона", написао је Медведев, али и напоменуо да се не слаже са слоганима нити са изјавама које су изречене на митингу.

Организатори и учесници митинга "За поштене изборе" у Москви најавили су да ће поново одржати протест 24. децембра уколико власт не испуни захтеве, међу којима је и поништавање избора Државну Думу.

По завршетку синоћног скупа у руској престоници организатори су навели да је први захтев да сви ухапшени на претходним протестима буду ослобођени, затим поништавање резултата избора за Државну Думу, оставка председника Централне изборне комисије и истрага његових активности, као и одржавање нових парламентарних избора.

Незадовољна опозиција

Представници руских опозиционих партија затражили су од руског председника Дмитрија Медведева да наложи проверу тврдњи о изборним нерегуларностима и утврђивање кривичне одговорности због, како тврде, фалсификовања резултата.

Лидер партије Јаблоко Сергеј Митрохин сматра да је изражавање председниковог мишљења путем друштвених мрежа недовољно, пренела је агенција Риа Новости.

Митрохин сматра да би резултати тих провера морали да буду предати Врховном суду са захтевом да поништи изборе и спроведе ново гласање.

Депутат Правичне Русије Генадиј Гудков сматра да је реакција председника била слаба и истиче да од шефа државе очекује више конкретне акције.

„Потребно нам је прерачунавање гласова у великим регионима као што су Москва, Санкт Петербург и Астрахан", рекао је Гудков и додао да би у новом сазиву државне Думе могла да буде покренута парламентарна истрага изборних неправилности.

Шеф правне службе Комунистичке партије Вадим Соловјев такође је незадовољан реаговањем председника Русије и истиче да наде да ће приговори о неправилности избора бити испитани - нема.

„Само да кажем да избори треба да буду фер и поштени", рекао је Соловјев.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару