Читај ми!

Јелке трн у оку Пјонгјангу

Уколико јужнокорејске власти дозволе постављање великих божићних јелки на заједничкој граници, последице ће бити "неочекиване", упозоравају власти у Пјонгјангу.

Северна Кореја упозорила је свог јужног суседа на "неочекиване последице" уколико одлучи да у пограничном појасу постави велике божићне јелке.

Како преноси Би-Би-Си, 30 метара високе "челичне куле у облику стабла" биће постављене 23. децембра у западном, централном и источном делу границе и ту ће стајати две недеље. 

За Пјонгјанг би то био доказ да Јужна Кореја води "психолошки рат" против ње. Сеул је одустао од традиционалног постављања јелки на граници са Северном Корејом 2003. године, када је дошло до отопљавања односа две државе.

Пошто су ти односи у последње време поново захладнели, Сеул је прошле године обновио ту традицију, а сада је отишао корак даље, па уместо једног, планира постављање три џиновска Божићна стабла.

Званичник министарства одбране Јужне Кореје потврдио је да је држава дозволила хришћанима постављање додатна два стабла, као и да ће обезбеђење око њих бити веома јако, јавља агенција АП.

Конструкције ће бити постављене на брду Егибонг два километра од граничне линије, а биће осветљене са више хиљада сијалица.

Како преносе локални медији, то ће јасно моћи да се види из севернокорејског града Кесонга. 

Пјонгјанг је раније оптуживао Сеул да постављањем божићних јелки покушава да шаље религиозне поруке становницима једне секуларне државе.

Последњих две године, односи две Кореје прилично су се погоршали.

Прво, због потапања јужнокорејског разарача у марту 2010. године када је погинуло 46 војника. Пјонгјанг је негирао учешће у потапању брода.

Други инцидент, који је додатно погоршао односе, јесте бомбардовање јужнокорејског пограничног острва, приликом којег је погинуло четворо људи.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару