Од напуштеног засеока до породичног бизниса

Етно село Латковац у срцу Александровачке Жупе изникло је на више од два века старом огњишту породице Кнежевић. Напуштени засеок, пре осам година је захваљујући ентузијазму наследника, постао туристичко-културни центар, током читаве године отворен за госте из Србије, али и иностранства.

Поред неколико кућа, адаптираних у објекте за смештај са укупно двадесет два лежаја,  породица Кнежевић уредила је и библиотеку, ресторан, дућан и летњу сцену. Већи део урадили су сопственим новцем, али је њихов пројекат финансиран и донацијама из иностранства.

У Латковац кога из милоште гости називају Слатковац годинама долазе гости који знају да препознају српску ренесансу у њеном најлепшем облику.

"Полако се ми враћамо на село, схватамо колики је је значај тог села, колико је значај здраве хране, одмора за живце. На крају крајева ми смо у једној градској средини целе године, а овај мир који овде налазимо то је нешто што само душу може да излечи", каже Зоран Исајловић из Крагујевца.

"Љуљамо се на љуљи, играмо се шуге", каже Тара из Земуна.

"Ја сам кренуо на море и одустао сам од мора.Овде сам дошао и просто сам се заденуо. Бићу сигурно наредних пет дана, а требало је да останем мало", каже Бојан Ивковић из Земуна.

"Што се тиче гостију, госте смо имали из читавог света.Са сваког континента је био по неко и добили смо веома добре оцене за свој рад.Људи који су боравили, јављају се, контактирамо, нису нас заборавили, најављују поновне доласке што је успех у овом послу и у овом месту", каже Драган Кнежевић, домаћин етно села.

У посао су укључене три сестре Кнежевић и родитељи. Поред знања и искуства породични бизнис је сматрају предност за опстанак у овим тешким временима.

"Моја омиљена реченица када причамо о овом овде је "мој дом - моја породица". Ми просто не бисмо могли да функционишемо тако добро да нас петоро не чини најбитнији ланац, а свако од нас је посебна карика без које ово не би функционисало", каже Сања Кнежевић, менаџер етно села.

Кнежевићи у Латковцу не нуде само смештај и храну, већ организују пешачке туре, концерте, ликовне колоније. Подржавају тренд развоја домаћег туризма и сматрају да ће им то помоћи да остваре своју мисију.

У Латковцу су у току Дани Радости у оквиру којих се одржава Етновизија, дечији фестивал изворне музике. Још један пример промоције културне традиције и баштине и бављења старинама на исконски и прави начин.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару