Поново у строју после педесет година

Почели су виртуелним окупљањем на Фејсбуку, да би 2010. године одлучили да организују и сусрет у физичком свету. Минулог викенда некадашњи питомци Школе резервних официра пешадије у Билећи, из свих југословенских република, поново су се састали и стали заједно у строј.

Дванаесточасовни марш од 46 килиометара, означавао је увод у завршницу обуке за будуће резервне пешадијске официре. Данас на Автовцу нема више логора за обуку, али бивши питомци и официри окупљени у Удружењу ШРОП Билећа Србија ту започињу дружење.

"После 50 година смо се нашли. Надамо се да ћемо да нађемо још некога из 29. класе, јер зато смо и дошли, да се видимо са друштвом и емоције наиђу", каже Александар Савић, Удружење грађана ШРОП Билећа Србија.

"Ја се надам, Боже здравље, кажем следећих година не изостајем", каже Ратомир Крстић - Удружење грађана ШРОП Билећа Србија.

Српски питомци у Билећу стижу пре осталих, па се зато води рачуна да улазак у касарну која је у њихово време носила назив "Моша Пијаде", а данас "Билећки борци" буде у војничком стилу.

Обавезно је постројавање и предаја рапорта када пристигну бивши питомци из других република некадашње Југославије. Та част припала је најстаријем питомцу из Црне Горе, као домаћинима окупљања 2015. године. Строј - више од четири стотине бивших питомаца и старешина - примио је пензионисани генерал.

"Ово може бити рецепт или бар један од примера нашим политичарима како се може доћи до поновног  зближавања људи, који живе на овим просторима, без обзира на евидентне различитости, само пријатељским разговором", каже Бранко Фезер - Удружење генерала и адмирала.

Али и песмом Билећанка, која се свакога јуна поново разлеже варошицом. Окупљање бивших питомаца иницирало је и привредни сајам, Цицваријаду и дружење које је удахнуло и нови живот том делу Херцеговине. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару