Кише оштетиле путеве и активирале стара клизишта

Последње кише у Бајиној Башти поново су оштетиле локалне путеве и активирале стара клизишта. Локалној самоуправи неопходна је помоћ за њихово што хитније санирање, јер је угрожен транспорт малине чија берба је почела у овом крају.

У паузама бербе малинари, како у Дубу, тако и другим бајинобаштанским селима, будно прате санацију путева које су последње кише онеспособиле за саобраћај.

"Да ово није почело да се ради, морали би колицима или на леђима, већ не знам како. Не би била прве класе, била би већ друге, треће. Чак неће ни да је узму ако је гњецава", каже Слободан Вукајловић, Дуб.

"У овој месној заједници, засеоку живи 20 домаћинстава који живе искључиво од малине.
Не може се ни до мештана виших делова села Рача, јер је мост ка њима, недавним решењем инспектора забрањен за коришћење", додаје Драган Вукајловић, Дуб.

"Ми смо ставили даске примитивно да прелазимо, морамо да се снађемо док то не регулишу, не направе", каже Радоје Ђокић, Рача.

Ово клизиште у засеоку Ћеранићи у Рогачици, готово да се санира после сваке кише још од маја прошле године. Пут се мора рашчистити, јер је то једина комуникација са вишим деловима села, а у време бербе овуда се превезе скоро 100 тона малине.

Сизифов посао у Бајиној Башти. За протеклих годину дана, инвестирано је око 300 милиона динара те су оспособљени били скоро сви путеви, урађено пет мостова, раде се бујичне преграде, али интензитет киша у мају и јуну, готово да их је вратио на почетак.

"Тридесетдве месне заједнице од којих најмање 20 је угрожено у овим задњим дешавањима и овим обилним падавинама. Наше екипе раде, али ми смо толико финансијски изнурени да је питање само момента када ћемо стати. Невоље су снашле и житеље градског подручја. Најпре 50, потом 41
литар по квадратном метру кише није успела да прими давно пројектована кишна канализација", каже Душан Глишић, директор Дирекције за изградњу Бајина Башта.

"Није могла шахта у подруму да све прими, онда је кренуло из купатила и на шољу и на каду и на решетке", каже Миљка Кнежевић, Бајина Башта.

У току је дезинфекција станова. Решавање проблема и канализације и изрованих градских улица на ред ће тек по ургентом средјивању локалних путева у сеоском подручју  како би се осигурао транспорт малине за шта је Бајинобаштанима неопходна помоћ државе и финансијски и у машинама.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару