Формула из града фиће

Студенти крагујевачког факултета инжењерских наука урадили су пројекат и почели израду болида за међународно такмичење Формула студент. Нашу земљу до сада је представљао тим београдског Универзитета, а излазак на тркачку стазу, наредне године, прижељкују и Крагујевчани.

На такмичењу, које постоји скоро три деценије, окупља се око 500 техничких факултета из целог
света. То је ствар престижа и за универзитете и земље из којих долазе. Нашу земљу до сада је представљао тим београдског Универзитета, а излазак на тркачку стазу, наредне године, прижељкују и Крагујевчани.

Око годину ипо дана рада, уложили су најбољи студенти факултета инжењерских наука у конструисање формуле. Њихов болид, који по карактеристикама одговара формули три, биће дуг око 2,5 метра и тежак 250 килограма. Сваки део, пре уградње, прошао је софтверску симулацију и анализу.

Студент Вукашин Мартиновић каже да је процес израде болида компликован и захтеван. Од 800 до 900 делова, мораће сами да направе, оне специфичне, ће купити и уградити у модел.

"Будући да је реч о студентској формули, постоји низ пропозиција, од тежине, материјала који се уграђују до безбедности самог болида", каже Богдан Димитријевић.

"Правилник за израду студентске формуле има око 200 страна. Свако из нашег тима га је проучио. Главна ограничења, односе се на јачину мотора, његова снага смањена је за 40 одсто, како би било безбедно да студенти седну у болид и возе га на такмичењу", додаје Димитријевић.

И са ограничењима, изум крагујевачких машинаца, развија брзину од 120 километра на сат, а до стотке стиже за три секунде. Тиму који ради на њему, под будним оком професора, пружа могућност да прикаже и развије знања стечеана током студија.

Факултет Инжењерских наука, уступио им је своје радионице, лабораторије и машине, као би процес израде што пре био завршен.

Професор Богдан Недић, поносан је на тим младих инжењера. Тиме, каже, факултет показује да студенти током школовања, осим теоријских, стичу и практична знања и направе конкретан производ.

Александар Миљковић додаје да је израда формуле за њихов тим, посебан изазов. Уколико обезбеде средства, план им је да наредне године, наступе на такмичењима формуле студент у Италији, Чешкој и Мађарској.

До сада је у израду уложено око 3.000 евра, а да би возило било завршено, потребно је троструко више. Да ли ће из града аутомобила, после фиће национале, југића, фиата 500 л, изаћи и формула, зависи од потенцијалних донатора.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару