На крузеру, далеко од Србије

Зa индустрији крузера стручњаци тврде да је најбрже напредовала и да је последњих година, без обзира на светску економску кризу доступна и средњој класи. За већину наших људи, крстарење прекоокеанским бродовима је прилично скупо, али је зато посао на броду, сан многих младих људи.

Како се млади људи из Србије сналазе на крузеру, одакле долазе и да ли су задовољни, истраживала је Драгана Сотировски.

Уобичајена слика на једном од америчких бродова при крају двонедељног крстарења... Највећи апалуз добијају заспослени са простора бивше Југославије, међу којима је највише младића и девојака из Србије.

Ивана Жарковић, из Пазове, каже да њен муж ради на броду, а ту су заједно јер на тај начин могу да уштеде нешто новца.

Београђанин Предраг Поповић, који је за тринаест година у круз индустрији напредовао до главног менаџера свих ресторана на броду, руководи тимом од две стротине људи. Не крије да су међу највреднијим радницима - наши људи.

"Све што може да вам се деси радећи на копну за десет година, то се овде деси за две године", каже Предраг Пајовић. "Искуство је огромно, стиче се брзо, и тако брзо људи и напредују."

За богату клијентелу, комад накита од 400.000 долара или флаша вина од 7.000 долара не представљају проблем. Сашо Петрески из Македоније каже да запослени са простора Балкана живе као породица, и да су туристима двадесет четири сата на услузи. Он каже да је начин живота мало тежи, али и да се "дефинитивно ужива на броду".

А да љубав не познаје границе, потврђују Сузана из Чачка и Корај из Турске.

"Посао нам је на првом месту", каже Корај Савас, "па тек онда љубав, подржавамо се... нисам био у Србији, надам се да ћу овог лета."

Захваљујући овим младим људима, Србија се промовише шпиром света. Отуда и бројна пријатељства, али и доласци страних туриста у Србију.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару