Руже Липолиста

Најмирисније село у Мачви, Липолист код Шапца 21. пут домаћин је привредно-туристичке манифестације "Руже Липолиста", који ће се одржати од 18. до20. јуна. Новина у програму ове године су тематске туристичке туре -шетња кроз традицију и обичаје Мачве док липе листају, руже цветају, а девојке се удају у јуну.

Најлепше село у Мачви, Липолист и ове године отвориће своје капије за хиљаде гостију које ће у дане фестивала окружити милион пупољака ружа.

Цвет је овде љубав, велики посао и развојна шанса за бројне породице, од којих се неке ружарством баве дуже од пола века. На традиционалној изложби учествоваће 40 излагача, а породица Маринковић која производи 100.000 садница годишње  и чије је двориште место  поетских вечери и окупљања, ове године уводи новину.

"Ново у нашем домаћинству је то што ћемо се ове године бавити и формално неким видом сеоског туризма, ми то неформално радимо већ годинама са нашим пријатељима у дворишту за које кажу да прелепо", каже Милан Маринковић, узгајивач ружа из Липолиста.

Иако су у расадницима породице Топаловић, прошлогодишње поплаве десетковале производњу, чувени узгајивачи на изложби ће се представити на најбољи начин али са другачијом понудом.

"Остали програм нам је на много вишем нивоу, то су контејнерске саднице, саднице ружа стаблашица и нове биљке које мо набавили из Италије, Немачке, Холандије", каже Милан Топаловић из Липолиста.

Излог Туристичке организације Шапца својеврсна је позивница за туристичке туре фестивала које први пут припремају. У шетњи кроз традицију и обичаје Мачве посетиоцима ће дочарати како су некада момци просили девојке, зашто су се Мачванке удавале у јуну и каква је симболика боје руже.

"Тура је препоручљива посебно за господу, јер они морају да знају коју боју руже да однесу својој драгој, колико цветова у букету да однесу за коју прилику. Е, то ћемо објаснити на тури", каже Ана Павловић, лиценцирани туристички водич.

Посетиоци ће и ове године уживати у забавном и музичком програму. Прстен пријатељства биће додељен новинарки наше куће, Тањи Петернек Алексић, за афирмацију истинских вредности, лепоту речи и духа.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару