Читај ми!

Златно доба шабачке Зорке

Од Ноћи музеја, када су Библиотека шабачка и уметничка група "Комбинарт" отворили временску капију до изложбе "Златно доба Хемијске индустрије Зорка", интересовање и одушевљење публике за поставку не јењава. Најемотовнији су бивши радници фабрике "Зорка" која је била друго име за Шабац.

У златно доба шабачке ХИ "Зорка", од шездесетих до осамдесетих година, када се у ову индустрију највише инвестирало, а производња и извоз били најјачи, растао је и стандард радника - сведоче експонати носталгичне изложбе фотогафија и личних предмета запослених.

Било је то, кажу Шапчани, доба радничког самоуправљања, време када су се поштовале друге вредности.

У  аутентичном простору некадашње канцеларије ХИ "Зорка", према речима Драгане Ђурђевић (Комбинарт), приказани су предмети и реквизити који су се користили у том периоду.

Једна од највећих југословенских фабрика, на светском тржишту имала је производе из области вештачких ђубрива, металурије, цинка и средстава за заштиту биља, фине хемије и фармације, боја, неметала и пластике.

Ова Сложена организација удруженог рада имала је 31 организацију, 12 радних заједница и своју банку, а запослени су истовремено били носиоци управљачких функција.

"Најзанимљивији део ове изложбе је одељак ‘Радник је највеће богатство’ у коме се налазе легитимације, дипломе, фотографије и лични предмети људи који су некада радили", објашњава Кристина Арсеновић, из Библиотеке шабачке. "Морам признати да смо имали проблем да нађемо све те ствари."

Зорка је некада имала и спортску дворану, базен, одмаралишта и свој часопис. Сваки пети радник школовао се о трошку фабрике, стимулисало се образовање, па је основана и Виша хемијско-технолошка школа у Шапцу.

Осамдесетих година на посао се није могло без униформе. Планирао се раст производње али и раст друштвеног стандарда, изградња 11.000 станова и запошљавање 14.000 људи.

Шабачки хемијски гигант потом доживљава судбину ове земље. У Бибилотеци кажу да прича о златног добу Зорке још није испричана, јер има оних који се на изложбу поново врате, да се подсете, још једном...

rts.sabac@rts.rs
015 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару