Читај ми!

Успешна експропријација земљишта уз Дрину и Саву

Из фондова Европске уније финансираће се реконструкција и проширење насипа на Сави и Дрини. Да би Брисел прихватио пројекат Србијавода и одобрио средства, општина Богатић мора да има власништво над земљиштем око насипа.

Експропријација земљишта око насипа поред Саве и Дрине је у току, а након мајских поплава власници су свесни да је то отуђивање земљишта због вишег интереса и безбедности.

У домаћинству Јуришића окућница на 11 ари је с једне, а хектар башта и ораница с друге стране насипа. Обалоутврда уз Дрину дели имања у више десетина кућа само у овом делу Црне Баре.

„Дрина је пет километара одавде, и да није било ових џакова прелила би ми у двориште”, каже Радивоје Јуришић. „Што се мене тиче, узеће ми 5-6 ари од овог доле, нека узму само да ми више не прелива у двориште.”

Село на ушћу Дрине у Саву, од река штити четири километра насипа. На подручју целе општине реконструисаће се 21 километар, за откуп је предвиђено 17 хектара земљишта.

„Мени узимају само 44 квадрата. За мене то не значи много, у односу на штете које могу да наступе", истиче Зоран Лукић. „Да ли ће ми исплатити или не, није битно, битно је да се насип уради и да мирно спавамо.”

Мештани којима се експроприше земља, не буне се много, каже  Славиша Пантелић, секретар МЗ Црна Бара:

„Све што су имали од поплава у небрањеном делу усева, то је занемарено, кад су схватили да ће страдати и објекти. А то је могло да се деси прошле године.”

Насип ће бити на нивоу стогодишњих вода, урадиће се и прилазни путеви, објаснио је Мирољуб Станић, нечелник Штаба за ванредне ситуације Општине Богатић:

„Насип ће бити подигнут за пола метра до метар и двадесет, с тим што је сва испитивања извршио Институт ‘Јарослав Черни‘ и све везано за наш насип, као и за насип у Републици Српској, усаглашено је, тако да нити ће они нас нити ми њих плавити, него ћемо заједно учествовати у одбрани од поплава.”

Екпропријацијом су обухваћене 532 парцеле у четири села. У општини Богатић оформљен је посебан тим. Ради се убрзано, издата је трећина решења.

„Велики проблем су имовинскоправни односи, у смислу непровођења решења о наслеђивању у катастру, уговора о купопродаји, јер су бивши власници још уписани у катастар а на терену - то су друга лица”, каже Гордана Савић, кординаторка радне групе за експропијацију Општине
Богатић.

Према речима Ненада Бесеровца, председника Општине Богатић, издвојено је 10 милиона из општинског буџета и то ће бити довољно да се парцеле откупе:

„Очекујем да радови почну у септембру или октобру. То су најоптимистичније процене ако ми и Србијаводе завршимо наш део посла и поштујумео рокове.”

Рок за предају документације је 30. јун. После тога се чека одлука из Брисела о одобравању пројекта како би се од поплава заштитила цела Мачва.

rts.sabac@rts.rs
015 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару