Једно дрво за једног ратника

У знак сећања на страдале Србе у Великом рату, у сарадњи са Управом за извршење кривичних санкција, "Србијашуме" планирају да за четири године посаде милион триста хиљада лишћара и четинара.

После Цера, у склопу пројекта "Једно дрво за једног ратника", почело је пошумљавање планине Кукавице.

С једне стране планине је Лесковац, с друге Врање. Нетакнута природа, извори, лековито биље и непрегледна шума у којој царује буква. До врхова Кукавице може се само теренским возилом тек кад окопни снег. Наша екипа упутила се ка Бунатовцу, на 1.200 метара надморске висине.

На месту где је ватра, у три пожара, прогутала многа столетна букова стабла, осуђеници из лесковачког окружног затвора саде смрчу и бор. Кажу да им то много значи и сматрају да је "ресоцијализација успела".

Хуманост и солидарност показали су у прошлогодишњим поплавама, а добровољно учествују и у акцији "Једно дрво за једног ратника".

"Ово је и припрема за повртак у средине из којих су дошли и резултат нашег рада и активности у васпитном систему", каже Велимир Видић из Управе за извршење кривичних санкција.

У Првом светском рату Србија је изгубила 1,3 милиона људи – толико ће, до 2018. године, бити посађено младих четинара. Историјски, социјални и немерљив еколошки значај овог пројекта.

Циљ је, према речима Звонимира Баковића, руководиоца пројекта, да се повећа шумовитост Србије и да се подигне еколошка свет на виши ниво.

Просторним планом до 2050. године шумовитост Србије требало би да буде 41 одсто. Оваквим пројектима на добром смо путу да то постигнемо, истичу у Јавном предузећу "Србијашуме".

"Намера нам је да обновимо и санирамо шуму тамо где је страдала посебно у пожарима али и да освојимо нове просторе шумом", каже Гордана Јанчић, извршни директор сектора за шумарство.

Крађе дрва на Кукавици нема, сеча је планска а контрола стална. Инжењери шумарства у пратњи орлова који су овде, као и срне, заштићена врста, на терену су од јутра до мрака.

"Поред теренских возила свакодневно препешачимо и по двадесет километара и добрим временским условима", истиче шеф шумске управе у Вучју Саша Коцић.

Пролећно пошумљавање Кукавице је при крају. Посао се наставља на јесен, када ће на 34 хектара бити посађено 62 хиљаде садница смрче и бора. Да се сачува шумско благо и сећање на страдале Србе у Великом рату.

rts.leskovac@rts.rs
016 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару