Волонтирање у иностранству

Волонтирање у радним камповима широм света прилика је да млади људи упознају културу и обичаје других земаља. Удружењу Младих истраживача Србије за камповање у иностранству, годишње се пријави око пет стотина волонтера.

Павле Димитријевић је први пут камповао са шеснаест година. Био је у Немачкој, Турској и Француској. Лако се одлучио за камповање, али најтеже му, каже, пада повратак кући.

Волонтери при пријављивању за камп наводе листу жеља. Уколико су сви кампови са њихове листе попуњени, могу да наведу друге или да одустану. Плаћају само пут и партиципацију у Волонтерском сервису Србије, а смештај и храна су им обезбеђени.

"На кампове долазе пре свега волонтери од 18 до 30 година. Али, не постоје ограничења. Ове године имамо седамдесетогодишњу пензионерку која трчи и маратон", наводи Ивана Банковић из Удружења младих истраживача Србије.

И Србија је интересантна волонтерима из иностранства.

"Дошла сам у Обреновац након поплава, прошле године, и то је за мене био велики изазов", каже Кејтлин Гибсон из Чикага. "Помагала сам у санирању последица поплава, дружила сам се са људима који су остали без домова и помагала у спортским центрима где су они били смештени. Много ми се допало. Одлучила сам да и ове године поново дођем у Србију."

Страни волонтери најчешће бирају кампове са дужом традицијом. Један од најпознатијих кампова код нас је на Обедској бари, отворен 1992. године.

"Нашим младима много значи дружење са својим вршњацима из других земаља. Када на наше кампове доведемо стране волонтере, ми на неки начин доводимо свет у малу локалну заједницу", каже Бојан Бероња из Удружења младих  истраживача Србије.

Неки кампови, нуде необичне услове. Тако је један камп на истоку Холандије, понудио бесплатно камповање, уколико просечна температура падне испод 20 степени Целзијуса.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару