Лоша година за воћаре

Топлички воћари убраће током лета и јесени у својим засадима за 30 до 50 одсто мање воћа у односу на претходне године, процене су пољопривредних стручњака. Због преполовљеног рода у проблему је на хиљаде домаћинстава, која живе од воћарске производње, као и прерађивачи воћа, који неће имати довољно сировина за прераду.

У топличком крају, једном од највећих произвођача воћа у Србији, сада је сасвим извесно, воћњаци се ове године неће повити од рода. Воћари су у неверици и кажу да током раног пролећа ништа није наговештавало овакав развој догађаја.

"Током цветања воће је наговештавало једну добру, родну годину, стварно родну, јер је воће баш добро цветало. Али је на жалост, од тога што је везало, највећи део опао", каже Добросав Орловић, произвођач вишања из Ресинца код Прокупља.

Драстично је подбацио и род шљива на подручју општине Блаце, где се ова воћна врста традиционално гаји на више хиљада хектара.

"У целом крају је мањи род. Код мене, конкретно, родило је тек двадесетак процената од неког вишегодишњег просека", каже Љубиша Степановић, произвођач шљива из Кашевара код Блаца.

"Већина становништва у Блацу и околини живи од воћарства и производње шљиве. Долази нам једна тешка година, како за примарну производњу, тако и за прерађиваче", каже Бојан Николић, Одељење за пољопривреду општине Блаце.

У пољопривредној стручној служби у Прокупљу процењују да је тренутно стање забрињавајуће, и да, уз просечно преполовљен род, у многим воћњацима неће имати шта да се убере.

"Ове године ће род код вишње бити мањи за 40 до 50 одсто. Доминантна култура овде је и шљива, код које ће такође бити мањи род за 30 до 40 одсто", каже Александар Радуловић, директор ПСС у Прокупљу.

Пољопривредни стручњаци слажу се у оцени да је овогодишњи род изгубљен претходних година.

"Произвођачи нису имали средстава да улажу у пољопривредну производњу. Диференцијација родних пупољака је била веома слаба, а код млађих воћака било је приметно и измрзавање пупољака", каже Саша Милосављевић, асистент на Одсеку за воћарство Високе пољопривредно-прехрамбене школе у Прокупљу.

Ако не желимо да нам се овакве године понављају, стручњаци саветују да и у оваквој ситуацији треба учинити све да се воћњаци сачувају и припреме за наредну годину.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару