Браничевци једни од најнаоружанијих

У Браничевском округу регистровано је око 90.000 пушака и пиштоља, што значи да је сваки други становник наоружан. Иако су власници оружја углавном ловци, приличан број пиштоља намењен је личној безбедности.

Сваки други становник Браничевског округа има одређену врсту пушке или пиштоља. Људи купују оружје, иако, свака употреба пиштоља који се држи зарад личне безбедности, осим на стрелишту, повлачи процесуирање на суду. При том и порези на оружје нису занемарљиви.

Љубитељ оружја и лова, Миодраг Јовановић из Пожаревца донедавно је имао 34 пушке и пиштоља. Када је годишњи порез прешао 100.000 динара, одлучио је да задржи десет.

"За сваки спорт и за сваку дисциплину потребна је пушка. Ако се бавите ловом на патке, потребна вам је пушка за патке, ако ловите дивљу свињу, онда вам треба пушка за дивље свиње, ако се бавите стрељаштвом, треба вам пиштољ. Ако се бавите окретним стрељаштвом, треба вам други пиштољ", објашњава Миодраг.

Без обзира што власници пиштоља имају све потребне дозволе за њихово држање за личну безбедност и смеју их носити до стрељане, када би било који од од њих употребио пиштољ у самоодбрани, то би се сматрало злоупотребом тих дозвола.

Истрага се спроводи за свако коришћење пиштоља ван стрељане. То се односи и на лица која имају дозволу за ношење пиштоља, ако га употребе чак и против нападача. Порез мора да се плати, и за наше прилике није мали.

Саша Гаврић каже да је годишњи порез на његов пиштољ колико и цена  пиштоља, око 4.000, а може да га прода за максимум 5.000, због чега је одустао од продаје и закључао га у ормар.

Ако процени да му је држање оружја превелики трошак, његов власник може да га врати полицији, отуђи у корист државе или да га прода, али само ономе ко има дозволу за набавку оружја.

"Власник оружја и лице које има дозволу за набавку оружја одлазе у надлежну полицијску управу и онда се врши пререгистрација са оног који продаје на оног који купује", каже Јасмина Тишма, портарол Полицијске управе у Пожаревцу.

И поред великог броја регистрованог оружја, у полицији кажу да се разбојништва најчешће изводе репликама пиштоља.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару