Читај ми!

Немачки средњошколци посетили Ниш

Средњошколци из немачког града Форцхајма 4. пут били су гости Правно-пословне школе у Нишу. Њих осамнаесторо било је смештено у породицама вршњака из Ниша.

Селина, Петер, Бењамин и још 15 средњошколаца из Форцхајма, и они који су први пут у Србији, и они са српским пореклом, из Ниша, кажу, носе најлепше успомене.

"Разлика је да су људи овде отворени. У Немачкој су хладни, и одушевљени смо, тамо за тако нешто не знамо", каже Петер Живојин Живојиновић, школа "Лудвиг Ерхарт" Форцхајм.

"Свиђа ми се Ниш, људи су дивни. Сазнали смо нешто из ваше историје и културе. Посетили смо и Ђавољу варош, то ми се нарочито допало", каже Мерве Јиксен, школа "Лудвиг Ерхарт" Форцхајм.

"Водили смо их у кафиће, да виде како се ми дружимо после школе, видели су Тврђаву, Црвени крст, Ћеле кулу. Надам се да је то пријатељство које ће да потраје", каже Јелена Ристић, Правно-пословна школа Ниш.

Уз дружење, ови средњошколци радили су и на заједничким бизнис идејама, што ће касније моћи да примене у сопственом бизнису, а ова пријатељства могу да прерасту и у пословна.

"Наша бизнис идеја се заснива на дрвету пауловнија. То дрво брзо расте и користи се за намештај, за огрев", каже Ива Златковић, Правно-пословна школа Ниш.

Ова посета наставак је међународног пројекта започетог 2009. године.

"Циљ овог пројекта је упознавање ученика из Србије и Немачке, усавршавање енглеског језика, размена идеја око образовања у Србији и Немачкој", каже директор Правно-пословне школе Ниш Милорад Гавриловић.

Највећа разлика у школству је дуални систем који се примењује у Немачкој где ученици у оквиру школовања раде у фирмама.

"Деца воле да иду у школу и воле да иду у дане које проводе у фирми да би на тај начин стекли искуства и одређену новчану надокнаду. Мислим да је то будућност која се отвара и нашој деци", каже Весна Тричковић, координатор пројекта.

Ученици из Немачке угостиће вршњаке из нишке Правно-пословне школе следећег пролећа.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару