Читај ми!

Две године без школе

Ученици Економско-трговинске школе у Пожаревцу, већ другу школску годину нису у својим учионицама. Зидови и подови зграде у којој су били, због старости и вибрација, почели су да се померају и извијају, па је проглашена небезбедном. Скоро две године касније, радови су завршени, али се још увек чека употребна дозвола.

Ученицима је најтеже пало што на одмору не могу да се друже са ђацима из суседних одељења.

Јелена Васић, ученица трећег разреда каже да је било јако тешко, посебно због часа физичког, јер су морали да пешаче знојави по ветру када је хладно.

"Највише та шетња од Економске до Доситеја, за време великог одмора, све нам је било далеко доста. Нисмо могли да постигнемо да одемо на час или да одемо на ужину", каже Милош Давидовић, Јеленин школски друг.

Ове школске године, на часове иду у зграду бившег Комитета и основну школу "Доситеј Обрадовић", а одељења кувара у просторије Саборне цркве. Шетње су професорима прилично отежале рад.

Анђелка Стојићевић, професорка Пословне економије каже да је додатни проблем био што са собом не могу да носе дневнике.

"Морали смо све да уписујемо овде, у свеске, и оцене и одсутне, па да после преносимо тамо", додаје она.

Зграда Економско-трговинске школе саграђена је 1905. године. Због слегања током времена, дошло је до померања зидова и међуспратне конструкције. У септембру 2013. године донета је одлука да више није безбедна за држање часова.

Да би се зграда стабилизовала, у зидове су уграђиване челичне шипке које ће их убудуће држати стабилним.Ту су и мали челични делови који личе на пропелере и који ће у наредних 200 година смањивати вибрацију. Вибрација је од самог почетка извор свих проблема за ову зграду.

Ова врста санације представља јединствен патент др Зорана Петрашковића који је родом из села Добра код Голупца, а који углавном примењује на старим, вредним и музејским зградама. Каже да највише извози за Америку и Канаду.

Пројекти и радови Град су коштали око шест и по милиона динара. Санација је почела годину дана након затварања зграде, а завршена је овог фебруара. Градске власти кажу, да је санирање зграде изведено у најбржем законски могућем року.

"Ових дана добили смо резултате тестирања о безбедности зграде и надамо се да ћемо сад у будућих два, три дана, недељу дана добити употребну дозволу, односно да ће комисија за технички преглед и пријем омогућити да се вратимо", каже директорка Сибинка Живановић.

Будући матуранти Економско-трговинске школе надају се да ће после скоро две године макар матуру дочекати у својим старим учионицама.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару