Читај ми!

У центру Пирота ископан Римски бедем

Током радова на уређењу парка Кале, поред средњовековне пиротске тврђаве, откривени су остаци римског бедема из 2. и 3. века наше ере. За стручњаке Музеја "Понишавља" ово је прилика да детаљније истраже археолошки локалитет за који се испоставило да крије веома значајно материјално наслеђе из античког периода.

Да је једна од важних станица римским легијама на путу "Виа Милитарис" био Пирот одавно је познато. Најновија ревизиона археолошка ископавања на локалитету "Кале", показала су да Турес, како се Пирот називао у античко доба, није био само кула мотриља, већ римско војно утврђење у 2. и 3. веку и велико насеље површине између 10 и 20 хектара.

"Осим тога, што је био значајна путна станица био је и емпориј, односно тржиште, тржни центар. Зато што се он налазио на средокраћи античког Наиса и античке Сердике, у то време морало је да постоји значајно насеље које би одржавало путну мрежу и штитило је, како трговачки, тако и војно", каже мр Предраг Пејић, археолог Музеја "Понишавља" у Пироту.

Радови на сређивању парка неће угрозити археолошки локалитет, а на који начин ће јавности бити доступно ово најновије откриће, одлучиће регионални Завод за заштиту споменика културе.

"Мислим да ће они то одрадити на најбољи начин, да уклопимо једно са другим. Што се тиче ових материјала које ћемо постављати, они су сигурно камен и повезани са овим постојећим историјским материјалима", каже директор Јавног предузећа "Комуналац" Пирот Бобан Толић.

Ово место је деценијама било неправедно запостављено. Сада би након завршетка археолошких  радова и уређења парка, овај део града, на самом улазу у Пирот, могао да постане права туристичка атракција. Наиме, посетиоци ће моћи да виде римски бедем из 2. и 3. века, али и познату пиротску тврђаву Момчилов град или Кале с краја 14. века.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару