Читај ми!

Јагода, Сребра, Жужа, Гара...

Породица Глигорић из Варне код Шапца највећи је узгајивач коза у том крају. Због квалитета млека, козе свакодневно воде на пашу, а већину производа унaпред продају.

У тору Глигорића, свака коза има своје име, и место за јаслама. Омиљена у стаду је Ана, даје највише млека, а ове зиме ојарила је и четворке каже Милорад, полицајац у пензији који највише брине о њима.

"Ово нам је Јагода, једна од најстаријих, ово је Сребра, њена близнакиња, ово нам је Жужа", каже Милорад Глигорић из Варне.

"Чим се ојари, ако је од добре козе ми остављамо женско јаре и оно добија по мајци име, ако је оно Јелена, онда Јелица буде, или Јелка, тако добије име. Ако је ово Јагода, добија неко лепше украсно име. Познајем сваку у душу, гајио је размазио је ту, научиле на мене", додаје он.

Дневно од 30 коза, Глигорићи добију око 70 литара млека. Праве сир, кајмак и качкаваљ, а за пласман производа не брину, јер им купци углавном долазе кући.

"Правимо сир, стари и млади, стари стављамо да превире, а млади износимо такав какав јесте одмах свеж,  правимо и качкаваљ, и кајмак имамо исто стари и млади, све од природних састојака. Велики број људи долази из Шапца, из града, ту из комшилука, и сви то користе'', каже Милица Глигорић из Варне.

Иако их хране само кукурзом и сеном, да би млеко било квалитетно,Милорад стадо два пута дневно води и на пашу. До ливаде на којој често проведу и по цео дан, козе, тврди, пут знају одавно.

"Са њима сам тако опуштен, јер слушају то су најпаметније животиње које сам ја сретао, просто не можеш да побегнеш од утиска, јер оне те воле, а и могу само да опстану ако их воли онај ко их гаји, ко се са њима дружи, тачно знају, распознају гласове, наредбе, тако да имам један мир, опуштеност", каже Милорад Глигорић из Варне.

Љубав према животињама Глигорићи су пренели и на децу. Када није нарадном месту у полицијској станици, Владимир брине о четрдесетак кошница пчела.

"То ме задовољава и опушта, и успут имам неку корист од тога, тако да сам спојио лепо и корисно'', каже Владимир Глигорић из Варне.

Милорад додаје да се од узгоја коза уз добру вољу може живети. Жеља му је каже, да прошири производњу, и већ следеће године на пашу води 50 музних грла.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару