Клизиште прети да уништи Јасиковицу

Старо и дубоко клизиште у Јасиковици доводи у питање опстанак тог села. Тренутна ситуација је веома слична оној која је 2006. године задесила Богдање, одакле је тридесетак породица морало да се исели.

У општини Трстеник се, из дна у дан, активирају стара и појављују нова клизишта. Представници кабинета министара без портфеља задуженог за ванредне ситуације Велимира Илића јуче су посетили општину Трстеник и након састанка са председником Општине Мирославом Алексићем обишли најугроженије село Јасиковицу.

Због последица активираних клизишта до сада је, како је рекао председник Општине Трстеник, донето пет решења о забрани коришћења стамбених објеката и да је само за привремену санацију саобраћајница потребно издвојити више од 11 милиона динара.

„Општинска инспекција издала је пет решења о забрани коришћења објеката која су претрпела штете након клизишта. У цео процес укључио се Центар за социјални рад који покушава да нађе одговарајући смештај за 18 чланова тих пет породица”, рекао је Алексућ.

У Оџацима клизиште угрожава кућу у којој живи породица са осморо деце и проналажење решења за њихов смештај је приоритет, нагласио је Алексић: „Општина је спремна да за ову породицу обезбеди плац са пратећом инфраструктуром, али за изградњу нове куће потребна је подршка државе или донатора", истакао је Алексић и додао да су, осим стамбених и других објеката, клизишта нанела огромне штете путној инфраструктури у десетак насељених места, па је само за привремену санацију ових деоница потрeбно обезбедити више од 11 милиона динара.

Након обиласка Јасиковице, акедимик проф. др Душко Сунарић, стручњак у овој области, изразио је сумњу да би санација клизишта у том месту могла да реши проблем житеља и истакао да постоји велика вероватноћа да ће они свој дом морати да граде на другом месту.

„Овде се ради о старом и заиста дубоком клизишту и цена санације превазилазила би вредност свих објеката, па се поставља питање да се цело село или део овог села расели и да се пронађу стабилне локације за изградњу нових објеката. Тренутна ситуација у Јасиковици веома је слична оној коју смо 2006. имали у Богдању.”

Да подсетимо, 2006. године, у Богдању, клизишта су оштетила педесетак објеката, после чега  је више од тридесет породица, уз помоћ државе, добило нове куће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару