Читај ми!

Мештани траже решење

Мештани села Лалинци код Љига већ други дан блокирају регионални пут Дићи - Таково и радове на делу Коридора 11, јер им је изградња аутопута Београд - Јужни Јадран донела бројне проблеме. Један од највећих је што пројектом није предвиђена саобраћајница која би 40 домаћинстава повезивала са остатком општине.

Пројектанти су игнорисали постојање 40 кућа у Лалинцима на деоници Доњи Бањани - Бољковци Коридора 11 - тврде мештани који страхују да ће бити одсечени од Љига.

"Ако одбију наш предлог, па да пут иде поред реке у варошицу, наша деца у школу треба да пођу можда и пре пет сати да би дошла горе на станицу. То је за нас неприхватљиво", каже Мијат Поповић из Лалинаца.

Главни извођач радова је предузеће "АзВирт" из Азербејџана, које је ангажовало бројен домаће подизвођаче. Мештани Лалинаца жале се да им тешка механизација пролази кроз њиве, уништава сеоске путеве, насипа потоке и одводне канале, па им вода плави оранице. Неколико домаћинстава је без воде за пиће, јер им машине кидају водоводне цеви.

"Види се, вода иде у корито реке, питка вода. Три домаћинства због тога немају воду. Моје има тренутно, али само алтернативно. Трајно решење не видимо", каже Борисав Ковачевић из Лалинаца.

"Да би житељи месне заједнице и деца могли да функционишу, једино решење је да у овом делу, на око 300 метара, да дође неко стручани и да пројектује надвожњак", каже Милош Милошевић из Лалинаца.

Инвеститор је ЈП Коридори, те у овом случају Општина Љиг мештанима Лалинаца не може непоредно да помогне.

"Њихова жеља и упорност да буду овде по овако хладном времену, не само преко дана када је сунчано, већ и ноћу када је изузетно хладно, говори да је њихов проблем велики и да никако не сме да буде занемарен. Ми морамо како знамо и умемо да нађемо начин да им помогнемо и посредујемо", каже Катарина Лазић, заменик председника Општине Љиг.

Проблеми 40 домаћинстава у Лалинцима трају већ другу годину и незадовољни мештани решени су да мирно протестују блокирајући регионални пут све док их не посете надлежни из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ЈП Коридори Србије са конкретним решењима за њихове проблеме.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару