Читај ми!

Ко ће бити директор школе у Прњавору

Док је већина чланова Наставничког већа да Јелена Аврамовић поново буде директор ОШ "Краљ Александар Карађорђевић" у Прњавору код Шапца, школски одбор поверење је дао другом кандидату. Обе стране се међусобно оптужују за низ неправилности.

Јелена Аврамовић била је директор ОШ "Краљ Александар Карађорђевић" у Прњавору код Шапца 12 година. У августу 2014. године поново је добила поверење Наставничког већа. За њу је гласало 80 одсто чланова, али за вршиоца дужности директора изабран је други кандидат.

Од тада се, каже, између садашњег и бившег руководства, нижу проблеми.

"У решењу које сам добила о отказу, они кажу да ми дају отказ уговора о раду и суспензију лиценце што је просто смешно, јер ко су они да суспендију лиценцу једном просветном реднику, то може само министарство", каже Јелена Аврамовић, бивша директорка ОШ у Прњавору.

"Нови вршилац дужности је почео да отпушта на незаконити начин, да крши закон, да
 крши школска правила", каже Владан Мијаиловић, адвокат Јелене Аврамовић.

Од почетка школске године у Прњавору је отказ добило петоро просветних радника.

"Ја сам један од тих који је добио отказ на задњем школском одбору зато што сам ја аутор писма и петиције, али и отвореног писма Министарству просвете", каже Милан Милинковић, наставник српског језика.

"Крајем октобра ми је уручена одлука о отказу, иако сам имала уговор до краја школске године", каже Љиљана Кулезић, наставник грађанског васпитања.

Садашње рукводство школе истиче да одлука Наставничког већа о избору директора није обавезујућа за школски одбор.

"На састанку школског одбора између два кадидата, Јелене Аврамовић и Станислава Крстића, одбор се изјаснио са седам гласова за Станислава Крстића и два за Јелену Аврамовић. Кандидат Станислав Крстић није добио сагласност од Министарства у року од 30 дана тако да је стигла одбијеница. После тога, школски одбор је именовао в.д. директора Ивана Ђинића са периодом
максмално до шест месеци. У овом моменту конкурс је затворен и крећемо у избор новог директора", каже председник школаског одбора Никола Шарчевић.

Док бивша директорка истиче да у школи у Прњавору, између осталог застрашују запослене, да постоји корупција и сукоб интереса, садашње руководство тврди да је дисциплински поступак против ње покренут због низа неправилност, од злоупотребе новца до непотизма и манипулације гласовима.

"Пет отказа који су дати су у складу са законом што поткрепљује чињеница да нико у школи не може да буде запослен дуже од 60 дана без конкурса, тако да и ова два отказа која су дата по основу дисциплинског поступка су урадјена у складу са законском процедуром", каже Иван Ђинић, в.д. директора.

И на последњој седници наставничког већа, већина чланова, гласала је за Јелену Аврамовић, док  је школски одбор поново поверење дао Ивану Ђинићу. Обе стране, сагласне су само у једном, да је сада на потезу Минстарство просвете.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару