Читај ми!

Помоћ самохраним родитељима

Процењује се да у Србији живи преко стотину хиљада самохраних родитеља. Многима је социјални програм једини извор прихода. Пројекат помоћи самохраним мајкама за започињање сопственог посла покренули су Фондација Ана и Владе Дивац и Удружење "Јелек".

Без социјалне помоћи и подршке родитеља тридесетшестогодишња Лесковчанка Биљана Цакић сама не би могла да прехрани и школује три сина. Док не нађе посао у струци, професорка српског језика решила је да не седи скрштених руку.

Конкурисала је за помоћ самохраним мајкама Фондације Ана и Владе Дивац. Добила је опрему и пре месец и по дана отворила аеробик студио. Годинама се бави рекеративним фитнесом.

"Од тада се све мења. Све је другачије и иде на боље. Себи сам обезбедила посао. Јављају се вежбачи, посао се полако развија и даје резултате", каже Биљана Цакић, самохрана мајка.

Животне приче самохраних родитеља су сличне. Пре две године у Лесковцу су основали и Удружење које има 70 чланова и тек су се недавно активирали како би истичу побољшали веома тежак положај.

"Где год се појавимо и представимо као Удружење самохраних родитеља нико нас тако не прихвата и волела би да се то промени", каже председница Удружења самохраних родитеља Јелена Бакић.

На евиденцији Националне службе за запошљавање у Јабланичком округу има 400 самохраних родитеља. Број је кажу сигурно већи, јер многи не желе да пријаве статус самохраног родитеља плашећи се дискриминације при запошљавању или их је једноставно стид.

"Национална служба за запошљавање увек излази у сусрет самохраним родитељима и они имају приоритет, јер спадају у категорију тешко запошљивих лица", каже Марија Цветковић, Национална служба за запошљавање.

На истом задатку, јачању људских права и економском оснаживању самохраних мајки у Србији су Фондација Ана и Владе Дивац и Удружење "Јелек". Њихов пројекат вредан 70 хиљада евра подржала је Европска унија и траје годину и по дана.

"До сада смо кроз овај пројекат поделили десет грантова за десет мама у пет градова Србије", каже Ивона Гвозденовић, Фондација Ана и Владе Дивац.

"Очекујемо да наш предлог о дефинисању самохраности уђе у породични закон који је у изради", каже председница Удружења "Јелек" Ана Јовановић.

Прецизних података нема, али се процењује да у Србији има више од стотину хиљада самохраних родитеља, осамдесет одсто је жена које саме подижу децу. Забрињавајући податак је да 30 одсто њих живи испод границе сиромаштва.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару