Смањен број повреда на раду у ТЕ-КО Костолац

У протеклих неколико година, откад је пооштрена контрола поштовања прописа заштите на раду и обавезна употреба заштитне опреме, у Термоелектранама и на Коповима Костолац, смањен је број повреда. У намери да се тај број сведе на нулу ангажована је консултантска кућа Лафарж.

"Ко ће јавити твојој породици да нећеш доћи кући, и да си у болници због повреде?" прво је што питају раднике на едукацијама о безбедности и здрављу на раду. Упркос непријатном осећају које изазива ово питање, и даље има радника који понекад избегавају да носе одређене делове заштитне опреме.

"Постоји понеки пут самовоља радника који мисле да су сигурни због тога што стално раде тај посао, да знају куда иду, да знају шта раде, али не зависи увек то од њих", каже Дмитар Ивошевић, вођа групе за млинове.

Саша Миловановић, инжењер извршења за ложни уређај, сматра да ако радници сами себе не заштите, нико други не може да их заштити и чува.

Заштита на раду подразумева и обавезну опрему. Уколико недостаје само један део, па макар то биле и заштитне наочари, то је као да нисте заштићени и да уопште немате опрему на себи.

У Привредном друштву ТЕ-КО Костолац побољшањем техничких услова на радним местима и доношењем процедура успели су да вишеструко унапреде безбедност својих радника.

"Од 2006. године откако смо настали као привредно друштво и када смо те године имали 146 повреда. Током ових година постојања привредног друштва, постепено су се повреде смањивале, да бисмо прошлу годину звршили са само 15 повреда наших запослених", каже Тијана Перић, руководилац сектора за интегрисани менаџмент систем.

Сада ТЕ-КО Костолац жели да број повреда сведе на нулу. Према истраживањима, за 94 одсто повреда одговоран је сам човек. Зато су ангажовали консултанску компанију Лафарж Србија која ће радити на промени лоших навика радника и менаџера, од недисциплине до коришћења алкохола. На овај начин, одговорност за безбедност запослених деле сви.

Мирослав Шолаја, менаџер безбедности и здравља на раду у Лафаржу, рекао је о обуци линијског менаџмента у вези заштите на раду да директори морају да пруже неопходну подршку која се очекује од њих, да пренесу део одговорности на свој први менаџмент тим, након тога средњи менаџмент, да би онај извршни менаџмент, рада са људима то примењивао и контролисао у пракси.

Да би се безбедност на раду подразумевала у свести запосленог, за то треба да буде припреман још од детињства, кроз школство, да тако буде формиран, сматрају у Лафаржу.

У Србији још увек не постоји свест да су процедуре, опрема и контрола чувари живота радника.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару