Колико смо зависни од Интернета

Употреба рачунара и интернета олакшава живот, али нас је - према тврдњама психолога, та техника "заробила" због чега се често осећамо усамљено и несрећно. Колико смо зависни од интернета, али и о злоупотребама и прекомерности "живота у виртуелном свету" разговарало се и на трибини "Бауци са интернета", у Библиотеци шабачкој.

Нема тачних података о томе колико је наше деце зависно од интернета, али по њиховом одсуству из школе, проблемима у комуникацији  и односу према обавезама, стручњаци тврде да се може говорити о размерама епидемије.

Да не могу да замисле део дана без мобилног телефона и интернета, потврдили су нам и шабачки средњошколци.

"Мени интернет много времена одузима, и не свиђа ми се то, али свакако да покушавам да смањим употребу интернета и да више читам, гледам филмове и дружим се са породицом", каже Уна Иванковић, ученица Шабачке гимназије.

"Искрена да будем, ја сам велики део дана на интернету, тачније 24 сата сам "он лине" због телефона, андроида и свега другог што нам је доступно, алик ипак укоолико желим да прочитам неку књигу, погледам филм, наравно да морам оставити телефон, само је то питање воље", каже Вања Кузмановић, ученица Шабачке гимназије.

Без жеље да некога уплаше, психолози подсећају на замке у родитељству и злоупотребу слобода, јер  прекомерно коришћење интернета, а посебно видео-игрице, доводе до занемаривања обавеза и  сталне тежње за забавом. Деца тако не желе да се ангажују живећи у виртуелном свету.

"Бурне, нагле, оштре реакције, агресивност која до те мере присутна да можемо слободно да говоримо да ова цивилизација заправо развија и негује убице. Ако пођемо од податка да деца до поласка у школу у нашој култури учествују у 5 до 10.000 убистава или жестоких агресивних радњи. То значи да је све то у њиховој глави", каже Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије на ВМА Београд.

Стручњаци подсећају и на чињеницу да до поласка у школу деца науче моделе понашања и забране, а онда им паралелно игрице нуде илузију моћи и управљања и награђују агресивност, што их води у стресогено стање.

"Човек себе тако добровољно држи у стању континуираног стреса, тако да он потроши своје ресурсе за адаптацију и једног дана он полако тоне у промену расположења што га може одвести у депресију", каже Пановић.

На срећу, има и младих који интернет дозирано користе, углавном за едукацију.

"Уколико интернет користимо на прави начин, може само да нам помогне. Проводим онолико времна колико сматрам да помаже мојој култури и образовању и да ме не би омело у неким другим обавезама", каже Верица Ђапановић, ученица Шабачке гимназије.

Психолози поручују да је пресудна у свему улога родитеља. Од њих се очекује да са децом проводе више времена, посебно у природи, како би  одрастали у реалном окружењу, као и да на време уоче промене у понашању деце као што су замор, безвољност и лоше оцене у школи.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
    
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару