Путеви до појединих села у куршумлијском крају и даље непроходни

До многих планинских села у општини Куршумлија, ни недељу дана од почетка снежних падавина и даље се не може стићи. Према речима надлежних, путеви се чисте непрестано, али због дужине путне мреже и великих количина снега, са расположивом механизацијом посао ће потрајати. Пуне руке посла имају и у Дому здравља, где се дневно збрине и до десет пацијената из удаљених села.

Од осам села у Луковском крају, подно Копаоника, путеви су проходни само до два.

"Много је села у окружењу даљине од шест до десет километара. Оно што апелујем да нам фале тешке машине, јер је другачије немогуће доћи до људи", каже председник Месне заједнице Луковска Бања Горан Стевановић.

Неколико дана требало је да се булдожером пробије пут до села на Радан планини, где висина снега прелази два метра.

"Снегови велики, намети велики, пут видите и сами какав је", каже Тодор Биочанин из села Кутлова.

"Путеви су толико наквашени, да кад се снег очисти, доле је живо блато", каже председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

Осамдесеттрогодишња Смиљана Вукајловић, пет дана била је завејана у својој кући у селу Космачи, на планини Соколовици. До Дома здравља стигла је неуобичајеним, али у оваквој ситуацији, јединим могућим превозним средством.

"Булдожер чистио снег и дошао је до моје куће", каже Смиљана Вукајловић из села Космаче.

"Људе ухвати паника кад је снег и када су путеви непроходни. Само у току јучерашњег дана било је десетак позива из најудаљенијих крајева. На великој муци су и електромонтери из Куршумлије, који, и поред великих напора и помоћи Сектора за ванредне ситуације , не успевају још увек да
стигну до свих покиданих електроводова", каже директор Дома здравља у Куршумлији др Уранија Петровић.

"Моторне санке или пешице, никако другачије, механизација не може", каже Дејан Тодосијевић, електромонтер.

Ванредна ситуација проглашена почетком недеље у двадесетак планинских села и даље је на снази. Испорука дизел горива, најављена из републичке владе, долази у прави час, а све  су израженије и потребе за храном на угроженом подручју.

Снег који од јутрос поново пада у Куршумлији, могао би додатно да отежа напоре надлежних на пробијању сеоских путева и успостављању редовног снабдевања електричном енергијом.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару