Читај ми!

Посекао хектар и по засада под крушкама

Један од највећих произвођача воћа у околини Блаца, Мирољуб Петровић, искрчио је хектар ипо засада под крушкама, због, како каже, ниске откупне цене и лошег овогодишњег рода. Последњих година воћари у Блацу често старе или неквалитетне засаде замењују профитабилним сортама, јер осим нашег тржишта, воће снабдевају и земље Европске Уније и Русију.

Пошто овогидшњи род није могао да прода ни за седам динара по килограму, Мирољуб је решио да посече 1.500 стабала крушке.

Најтеже му је, каже, било када да је готово три километра дуг систем кап по кап, морао да уклони са парцеле.

Колико је годинама улагао у воћењаке, Мирољуб не зна тачно. НА 12 хектара, његова шесточлана проодица гаји шљиву, дуњу, орах и лешник. Подигли су сушару и хладњачу, а плнирају и проширење прерађивачких капацитета.

Од 7.000 хектара под воћем, у Блачком крају је највише засада шљиве. Сналазе се годинама овдашњи воћари за откуп и добру цену. Недостају им задруга и удружена производња, па отуда има и оних који крче вишњу, јабуку, па чак и шљиву.

А када је због слабије године зарада од воћа мања, кућни буџет многих поправља продаја калемљених садница. Мирољуб је до сада продао милион, од којих су неке отишле у Аустралију.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи