Читај ми!

Глодари наносе велике штете

Већ сад је евидентно да ће глодари, који су се на војвођанским њивама намножили као ретко када, нанети велику штету пољопривредницима. С друге стране, нестручна и несавесна употреба отрова уништава птице и дивљач који се хране глодарима. У кикиндском атару посебно су на удару сове, којима је ово највеће станиште на свету.

На парцелама Пера Латиновића из Банатског Великог Села, одмах по ницању пшенице, појавили су се пољски мишеви и волухарице.

Сваке недеље Латиновић је ангажовао по десетак радника да трују глодаре, али без значајнијег ефекта.

"Можда је то због лошег отрова који није тако добар као некада, јер што више трујем глодаре то се ујутро појављује више рупа које су ископали", јада се Латиновић.

Повољне временске прилике и даље утичу на повећање бројности глодара. Пољопривредници се углавном придржавају препорука стручњака и користе дозвољене препарате.

"Али, има и оних који прибегавају мерама које се не препоручују и користе средства која нису предвиђена у ту сврху", истиче заштитар Мелита Дејановић из кикиндске Пољопривредне стручне службе.

"То су препарати на бази алуминијум фосфида и магнезијум фосфида, који се не препоручују за сузбијање пољских глодара", објашњава Дејановић.

Поред тога, дешава се да неки пољопривредници свесно растурају отрове на недозвољен начин, те тако, поред глодара, трују и грабљивице којима су глодари храна.

Милан Ружић из Центра за заштиту сова Србије наглашава да такви пољопривредници  неконтролисано, бахато и врло неодговорно разбацују отрове по својим њивама уместо да их убацују у рупе где су глодари.

"Тиме се доводе у опасност како саме животиње које се хране глодарима, а то су управо ове кикиндске сове, тако и сва дивљач коју ловци чувају, а наравно и сами људи", додаје Ружић.

Кад би се надлежне инспекције мало више трудиле штете би биле сигурно знатно мање. Овако су сви на губитку - и пољопривредници и сове и дивљач и они који брину о њима.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи