Читај ми!

Нови проблеми са јаловиштем у Костајнику

Наноси са јаловишта затвореног рудника Столице поново се изливају у Костајничку реку. Бране које су завршене крајем децембра су попустиле, а водотоци кроз села крупањске и лозничке општине поново су сиви и са великом концентрацијом тешких метала.

Велики труд али узалуд, кажу мештани Костајника. Неколико дана су били спокојни, а са првим кишама муљ са јаловишта поново је у реци, а наноси песка са одронуле депоније и даље прете.

"Опет исто као што је било, они су нешто санирали, али је напукао један део бране и опет ништа није сигурно", каже Обрадовић Љиљана из Костајника.

"Чим су прве падавине, вода прелива и излази у реку и баш је страшно", каже Љиљана Јовановић из Костајника.

"Џабе бачено 16 милиона динара џабе бачено, није урађено ништа сад на крају иду и буше,  јаловина опет излази бране су се напуниле са првом кишом", каже Славиша Вучетић из Костајника.

"Што је проблем што се никад не зна шта ће да се деси", каже Алекса Јеремић из Костајника.

На десетине кубних метара дрвета, бетона, сламе, еко тканине и бројне тоне гвожђа уграђених у  седам брана нису решили проблем. Шест дана су надлежни из борске екипе покушавали да ојачају пропусте. На једној брани затворе на другој нова пукотина.

"Уздали смо се да ће ово да буде успешно, али нажалост никакве вајде, једино ето само удар од ове силе што може мало да задржи да не би доле замалтерисало куће", каже Миленко Стефановић, чувар флотације Столице.

Поток који је некада разводњавао јаловиште  је каналисан и не иде кроз депонију. Нова одроњавања земљишта нанела су додатне муке.

Највећи проблем су нови извори који су се појавили на јаловишту, попут овога одакле вода долази то овде нико не може да утврди, не може им се ни прићи, јер је свуда около као живо блато

Заглављивали су се у муљу и радници и машине. За јаловиште се кажу у општини Крупањ мора тражити друго решење.

"Вероватно ће ту бити нека друга решења претпостављам од трајнијих материјала, имамо обећање од надлежних и надамо се да ће брзо реаговати", каже Мирослав Милутиновић, помоћник председника општине Крупањ

Новој заштити мештани се надају пре нових киша и снега. Брана до првих кућа већ је пуна.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи