Читај ми!

Скривене лепоте пећине код Ниша

Нишки спелеолози који су у недељу ујутро ушли у Церјанску пећину, укупне дужине шест километра и 25 метара, како би истражили њене најудаљеније канале, синоћ су изашли из пећине. Они су током 80 сати проведених у Церјанки стигли до делова пећине у којима 15 година нико није био.

Када су после 80 сати проведених у пећини на 7 - 8 степени Целзијуса, крећући се углавном кроз тесне канале и воду, спавајући у врећама и носећи мокре комбинезоне изашли, двојица нишких спелеолога, уместо умора, показали су усхићење због тога што су отишли дубље у мало истражене делове Церјанке.

"У том дивљем делу пећине заиста је предивно, али се и лако можете изгубити. То је једна мрежа канала који час иду лево, час иду десно, час се спајају", каже Младен Милошевић, спелеолог.

"Од тог дела где сам најдаље био продрли смо још 50 метара. Међутим, потребна је неопренска опрема за кретање кроз воду, да бисмо стигли даље", каже Драган Нешић, спелеолог.

Церјанку су пре 15 година истраживали београдски спелеолози који су стигли четири по километара у дубину. Њена лепота, тајанственост и неприступачност привлаче наше и стране спелеорониоце, а 1998. годие донеле су јој ознаку споменик природе.

"Њу карактеришу изразите морфолошке и хидролошке карактеристике, бројни украси, накити и богата фауна- фауна слепих мишева и инсеката", каже Драгана Недељковић, Завод за заштиту природе.

Дирекција за изградњу града која управља овом пећином за следећу годину планира уређење прилаза.

"То су пројекти електрификације од села Церја до Церјанске пећине, пројекат водоснабдевања од цркве која је на пола пута између Церја и пећине и изградња комплекса на крају пута", каже Славиша Петровић, Дирекција за изградњу града Ниша.

За ове радове потребно је 60 милиона динара за које ће Дирекција конкурисати код различитих фондова.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару