Читај ми!

Једно дрво за једног ратника

На историјској планини Цер почела је акција "Једно дрво за једног ратника" коју спроводе Управа за извршење кривичних санкција, Министасртво правде у сарадњи са Србијашумама и Шумарским факултетом. Циљ пројекта је ангажовање осуђеника за пошумљавање Србије поводом обележавања стогодишњице Великог рата.

Осуђеници Казнено-поправних завода из Шапца и Сремске Митровице, њих око 50, добровољно се јавило за пошумљавање прве локацији од 4,5 хектара, на планини Цер, где се одиграла прва  победа у Великом рату.

На неприступачном  терену где је нагиб већи од 20 процената, биће засађено више 11.000 садница храста и дивље трешње.

"Ово је велика част и велико задовољство за мене, што сам баш ја у овој акцији. Ово је нешто да се памти и обележи ових сто година", каже Михаило Васиљевић, КПЗ Шабац.

"Радимо већ девет дана, а већ је посађено 9.000 садница. Радићемо још на Церу, а онда 50 ари на Гучеву и 50 ари на Мачковом камену", каже Зоран Миловановић, осуђеник КПЗ Шабац.

Према речима министра правде, Николе Селаковића, који је током посете симболично засадио храст, акција је спој лепог и корисног, да се на јединствен начин подсетимо славних предака.

"Циљ нам је, не само да афирмишемо алтернативне видове кажњавања наших осуђеника, циљ нам је да подижемо еколошку свест наших грађана и да се у овакве акције укључе и Покрет горана, удружења и невладине организације", каже Никола Селаковић, министар правде.

У наредне четири године у Србији ће бити посађено укупно милион и триста хиљада стабала, у спомен на број становника који смо изгубили,  а свака површина добиће име по знаменитој личности, војној јединици или догађају из Првог светског рата.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару