Два лица реструктурирања

Два ужичка предузећа "Будимка" и "24.септембар" различито подносе терет реструктурирања. "Будимка" је покренула део производње, плаћа порезе, доприносе и раднике, док у "24.септембру" нагомилани дугови и камате премашују процењену вредност предузећа које је недавно остало и без органа управљања.

На списку више од 150 српских предузећа у реструктурирању два су из ужичког краја: пожешка "Будимка" и Привредно друштво "24. септембар".

Суноврат некада водеће фирме у електрификацији Србије Привредно друштво "24. септембар", које је почетком године кулминирао штрајком и блокадом пута, почео је 2003. године, како кажу, њиховим издвајањем из система ЕПС-а. Од тада недостају обртна средства, не измирују се плате и обавезе, рачун је у блокади а однедавно су и без директора.

"Не постоји законски заступник у Агенцији за привредне регистре /АПР) о заступању фирме, рок је до 1. октобра када ће у АПР-у доћи до брисања предузећа, можда и укидања ПИБ-а", каже Радисав Алексић, технички директор. "Онда је то вероватно крај приче овог предузећа."

Иако се почетком године веровало да су на прагу решења, ситуација је непромењена. Према речима Милана Витића, члана Градског већа Ужица, локална управа треба да обезбеди контакте што је могуће пре и да онда покуша да са надлежним министарством нађе најбоље решење.

Вишегодишње настојање да сачувају предузеће, додатно отежавају и приспела потраживања из радног односа због којих је суд недавно отуђио и део шест милиона евра вредне имовине у Ужицу, Пожеги, Новој Вароши, Београду и Златибору.

"Два спрата су нам узели.То је била процењена вредност на 83 милиона, купљена су за 11 милиона", наглашава Јордан Станковић, председник ИО Синдиката. "Ако ово овде оде под истим условима под којим је отишла имовина у Ужицу, ‘24. септембар’ више нема чему да се нада."

Од 520 запослених, у предузећу их је остало 119 и, како кажу, неће одустати и бориће се за
готово 30 милона динара уговорених послова који су због недостатка обртних средстава доведени у питање.

Именовање руководства и опстанак предузећа, повратак у систем ЕПС-а, помоћ државе или добар модел приватизације, за коју како кажу, постоји интересовање, овде се, са нестрпљењем ишчекује јер је, кажу, свако од ових решења боље од тренутне ситуације.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи