Читај ми!

Судбина споменика из НОБ-а

Од великог броја споменика у Србији подигнутих након Другог светског рата, остало је нешто више од половине. Многи су уништени, а неки су замењени другим спомен-обележјима.

Постаменти на којима су некада стајле бронзане бисте народних хероја у крагујевачком Великом парку, месецима су лежали на земљи. Попрсја народних хероја, украдено је за неколико месеци.

Три бисте су спашене, али на кратко. Склоњене у магацин једног предузећа и припремљене за
поновно постављање, волшебно су нестале из магацина и њхова судбина је данас непозната. Слично је и са већином споменика подигнутиму граду након 1945. године.

Током 2011. године за свега десетак дана уништено је или украдено чак седам споменика подигнутих после Другог светског рата. На руку вандалима иде и чињеница да се данас мали број тих споменика и одржава. Уз промену имена улица, деведесетих година нестајали су и споменици.

Иако је реч о културним добрима, углавном су завршавали на црном тржишту, претопљени и продати по симболичним ценама - или једноставно уклањани из идеолошких разлога.

"Чињеница је да историју пишу победници. Ипак, почетком деведесетих година појавио се један ревизионистички покрет који је желео да промени историју или да исправи њима знану неправду. Однос грађана према споменицима, према историји, говори више од било које енциклопедије. А,
ми споменика из тог периода има јако мало и они су у јако лошем стању", каже социолог Цвијета Јовановић.

Уочи седамдесетогодишњице ослобођења Крагујевца, појединих трагова о некадашњим споменичким обележјима, једино још има у арихивама Субнора.

"Народ који руши своје споменике као да нема историју. Сваки споменик је део тог народа, и они споменици који су подигнути после НОБ-а, представљају епопеју нашег народа у борби за слободу против фашизма", сматра Жељко Зиројевић, председник градске организације Субнора Крагујевац.

Током оамдесетих година, ови споменици привлачили су бројне туристе. Упркос високој уметничкој вредности у појединим случајевима, већина их данас више не постоји.

Ако су споменици трагови прошлости, питање је шта би онда требало да представља ова порука, написана на једном од њих: "Тешко је гледати ка будућности са очима пуним прошлости".

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару