Читај ми!

Песничке ватре златиборске

На Златибору је у току међународни сусрет књижевника чији главни део је било синоћно литерарно-поетско вече посвећено 200 годишњици од рођења великог руског песника Михаила Јурјевича Љермонтова. "Песничке ватре златиборске" одржане су на неуобичајеном месту, Шумнатом брду, крај споменика стрељаним партизанима и рањеницима.

У смирај дана на горском вису са кога поглед сеже у даљине преко низа планинских врхова, прву златиборску песничку ватру запалио је Михаил Јурјевић Љермонтов, потомак великог песника,  најављујући и симболично прегршт стихова и балада посвећених" поети Кавказа" који је оставио снажан печат у светској књижевности.

"Мислим да је ово рођење новог пројекта, новог фестивала, он још није стао на ноге, још је у колевци, али има велику будућност, јер се толико познатих песника из различитих земаља окупило у част великог Љермонтова", каже Михаил Јурјевич Љермонтов, песников потомак, "глава" породице Љермонтов.

На златиборски вис стигли су учесници Међународног сусрета књижевника претварајући га за једно вече у песнички Олимп.

"У овом тренутку нигде у Европи нема 40 песника на једном месту који говоре своје стихове публици која се смрзава, али која издржава верујући у оно што им  казујемо", каже Љубивоје Ршумовић председник КПЗ Србије.

"Рађа се поезија и то је добро. Златибор је сам по себи песмоторан, ја сам
својевремено приредио једну књигу "Златиборски песмоплети" и можда је она била идеја за ово, да се окупе песници који говоре различитим језицима, али су нам путеви исти као и циљ", каже председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић.

"Ово је за нас јединствена прилика да на Златибор дођу писци из 20 земаља и трудићемо се да ово постане традиција као и да долази још више писаца", каже председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Иако су, осим стихова и балада,  госте и домаћине покушали да угреју и трубачи Дејана Јевђића, који су ове године баш из ставропољског краја са Кавказа о коме је Љермонтов певао и где је са 26 година погинуо у намештеном двобоју, понели плакету Златни витез, само су ретки љубитељи поезије издржали до краја, против северца у хладној златиборској ноћи.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару