Читај ми!

Пчеларство развојна шанса Трговишта

Петнаестогодишњи Никола Смиљковић, најмлађи пчелар у Трговишту производи мед органског порекла. Иако је због временски услова ове године знатно смањена производња меда у Србији, пчеларство, како кажу у Трговишту, ипак може бити развојна шанса.

Брдско-планински предео, уситњене парцеле и недостатак механизације не пружају пољопривредницима из Трговишта могућност да шансу за развој траже у повртарским или ратрским културама. Али ти недостаци постају предности када је у питању органска производња и пчеларство.

Иако временски услови могу да знатно утичу на смањену производњу меда, као што је то ове године у Србији, и пчелари и удружења и локална самоуправа сагласни су у једном- пчеларство може бити развојна шанса.

Заволео је пчеле када је као петогодишњак са комшијом обилазио кошнице, сада Никола Смиљковић има 50 друштава и најмлађи је пчелар у Трговишту. Зна да ли је потребна прехрана пред зиму, намерава и даље да учи и упише Пољопривредни факултет.

"Још идем у школу, то ми је сада хоби, планирам да проширим друштва и постанем искусан пчелар", каже Никола Смиљковић.

У Трговишту, према подацима Удружења пчелара, има двестотине пчелара и око 3000 кошница. Слабија је багремска паша, али са ливадском није било изненађења. Те природне потенцијале планирају да искористе.

"Чиста средина, богата ливадском пашом, шумом, незагађена, мед је чист органског порекла", каже Слађан Станојев, председник Удружења пчелара Пчиња.

За сада нема организованог откупа меда, пчелари се успешно сналазе на тржишту, самостално. Има улагања, али се исплате.

"Улагања велика, саће, сатне основе, рамови, одлажење и долажење", каже Јовица Трајковић, пчелар.

Заинтересовани су инвеститори и за прерађивачке капацитете у сада напуштеним погонима и за производњу кошница и опреме за пчеларство.

"У току следеће године инвестирали би у производњу 5.000 сандука годишње и толико ројева, да масовно покренемо и да добар део младих од тога живе, у томе видимо шансу", каже председник општине Ненад Крстић.

Планирају и да, после проширења производње поделом кошница и ројева, понуде мед купцима у Норвешкој и Холандији. У Трговишту је сваки пети становник регистровани пољопривредник, а пчеларство, сточарство и воћарство су области усклађене са природом.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару