Читај ми!

Мамутфест 2014

У Кикинди је одржана традиционална дечја манифестација "Мамутфест 2014", којом се обележава осамнаестогодишњица открића једног од најзначајњих остатака мамута у свету, популарно названог Кика. Циљ фестивала је промовисање и заштита природног наслеђа и културне традиције и све то кроз забаву и едукацију за најмлађе.

"Мамутфест" обухвата низ забавних и атрактивних садржаја, међу којима су изложбе, радионице, квизови, предавања, филмске представе и друге занимљиве активности.

Раздрагани малишани су с радозналошћу ископавали окамењене предмете, склапали скелете мамута од картона, израђивали накит од коже и цртали Кику и слали јој честитке за рођендан.

Малена Милица, скакућући и машући рукама, показује колико је велика Кика коју је нацртала, док нешто старија Драгана каже да јој се највише допала изложба животиња "Од сумрака до свитања" и филм о Кики.

Овогодишњи, осми по реду, Мамутфест имао је и инклузивни карактер, пошто је део садржаја намењен недовољно ментално развијеним, слепим и слабовидим особама. У том сегменту програма значајан допринос дали су гости из Хрватске и Словеније.

Мр Жељка Боснар Салихагић из Тифлолошког музеја у Загребу наводи да су из хрватске престонице донели радионицу под називом "Погоди што". Ради се о откривању скулптура без могућности да се виде.

"Фигуре су скривене у једном сандуку и деца, која су у ситуацији не вида, траже их пипањем", објашњава Салихагић.

Пипкајући кроз рупе у сандуку мали Зоран показује слике фигура које треба да пронађе.

Станислава Хрњак, чланица кикиндског Општинског већа које је свесрдно помогло фестивал, истиче да је задовољство видети сву енергију која се шири кроз музеј.

"Манифестација је изванредна и нема двојбе да ћемо је увек подржати", додаје Хрњак.

Добро очувани скелет женке мамута, назване Кика, пронађен је пре 18 година у кикиндском глинокопу, на дубини од 21 метра. Мамутица је живела пре 500.000 година, тежила је седам тона, била је висока 4,7 метара, дуга око седам метара, са кљовама дужине три и по метра.

Стручњаци кажу да је боловала од спондилозе и реуматизма, а када је угинула имала је 64 године.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару