Читај ми!

Меркур поново краси Царску палату

После седам месеци рада на конзервацији, мозаички приказ римског бога трговине Меркура, стар 17 векова, представљен је на археолошком локалитету Царска палата у Сремској Митровици.

Направљен од позлаћених стаклених и камених коцкица, ово је једини фигурални мозаик који је красио Царску Палату у Сремској Митровици. Конзервирана су његова три сегмента, која су део подног мозаика из трећег века нове ере.

"То је репрезентативан пример мозаика на овим просторима, нама је изузетно драго што смо обезбедили средства да се овакав мозаик конзервира, изузетно је вредно због фигуралне представе бога Меркура и представља изузетну вредност мозаика из тог периода", каже  директор Завода заштиту споменика Сремска Митровица Љубиша Шулаја.

Рестуарацију античког мозаика који је чуван у депоу сремскомитровачког музеја више деценија, подржала је Америчка амбасада са 73.000 долара.

"Увидели смо потребу да у многим земљама широм света помогнемо да се овакви пројекти реализују, да се открију нека нова археолошка налазишта и да се очува културно наслеђе", каже Мајкл Кирби, амбасадор Америке у Србији.

Захтеван и вредан археолошки пројекат представљања раскошних елемената унутрашње декороације царских одаја, прате стручњаци републичког Завода за заштиту споменика.

"Данашњи пројекат заштите Сирмиума и мозаика представља један велики мозаик од стручњака људи, посвећеника, одговорних људи у самом граду Сремска Митровица", каже Дејан Ристић, државни секретар Министарства културе Републике Србије.

У депоима Срема и Завода за заштиту споменика чува се око 350 метара квадратних мозаичких подова из Царске палате. У току је рестаурација највећег мозаика из четвртог века.

"То је геометријски декоративни мозаик који је доста велики и јако добро сачуван он је око 70 метара квадратних велики, један је од најбоље очуваних који ћи бити доминантан у будућности на  овом простору", каже мр Владимир Булајић из Републичког Завода за заштиту споменика.

Археолошко налазиште у Сремској Митровици сваке године бележи пораст броја посетилаца, посебно страних туриста.

"Свака инвестиција попут ове, и сваки нови елемент је заиста велика ствар и за овај објекат Царске Палате, свако оплемењавање овог простора је добро дошло", каже директор Туристичке организације Сремска Митровица Татјана Познић.

У једној од престоница рисмског царства се надају, да ће након обнове свих мозаика, њихова Царска палата бити уврштена у светску баштину Унеска.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи