Читај ми!

Падавине покренуле клизишта

Падавине су поново покренуле клизиште између Старог и Новог Прибоја, које захвата око 13 хектара земљишта, и угрожава насеље, пут ка граничном прелазу Увац и пругу Београд-Бар. Клизиште се појавило десетак година по изградњи пруге, и до данас није санирано. На то је ових дана упозорен и Републички штаб за ванредне ситуације.

Због обилних падавина поново је активирано клизиште између Старог и Новог Прибоја. Клизиште је активно још од почетка градње пруге Београд-Бар, међутим упркос инспекцијском решењу о његовој санацији, до сада ништа није урађено.

Да је потпорни зид давно "одслужио" своје, потврђују расцепи у бетону, који се под притиском и нагнуо над пут. Ових дана, кретање тла изазвало је и пуцање цеви градске водоводне мреже, па вода као да извире из асфалта.

Стаклени репери су попуцали, и то је још један знак да је клизиште прорадило. За становнике кућа над њим, све је већ, дословно, ноћна мора, а нису безбеднији ни они који пролазе путем.

У локалној самоуправи очекују да Железнице Србије, у чијој је надлежности овај појас око пруге, нешто хитно предузму, јер прибојска општина у овом случају нема ингеренције, а о овом проблему су обавештене све надлежне институције.

Прошле године Геолошки завод Србије је урадио елаборат о овом клизишту уз закључак да се хитно прикупи сва документација за израду пројекта санације клизишта, јер је питање колико ће још потпорни зид издржати.

Према анализама стручњака, реч је о дубоком клилзишту, чија је санација изузетно скупа, компликована и дуготрајна. Вероватно је и то разлог што се ни на тендер за санацију потпорног зида који су расписале Железнице Србије нико није јавио.

Клизиште угрожава и пругу чијом је изградњом активирано. Допринела му је и нелегална изградња, јер је део кућа над њим изграђен без дозволе, ту је и државни пут, па је ово посао у који се мора укључити  више минстарстава и јавних предузећа.

Како год било, кажу мештани, само нека буде што пре.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару